Spiga

Csongrád megye a médiában 080317-21

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Áder: sajnos a 160 évvel ezelőtti célok ma is aktuálisak
Mórahalmon a Barmos György téri március 15-i megemlékezésen Áder János, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet, melyben arra reflektált, hogy ne engedjünk a félelemkeltésnek.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kokárdával a lélekben
Ezen a napon nemcsak a kabátokra, a lelkekre is kikerül a kokárda – mondta Rácz István március 15-én a hódmezővásárhelyi Unitárius temetőben, Szametz András kopjafájánál tartott megemlékezésen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - „A hazug politika sorsa a bukás”
A hazug politika sorsa a bukás – jelentette ki Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a ’48-as szabadságharc 160. évfordulóján a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt tartott megemlékezéskor március 15-én.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Az MTV kapta a megyei sajtódíjat
A Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának szerkesztősége kapta a Csongrád Megyei Közgyűlés sajtódíját. Az elismerést Jurkovics János stúdióvezető Magyar Anna elnökasszonytól vehette át a szegedi Móra Ferenc Múzeumban március 15-én, a Magyar Sajtó Napján.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A tojásfestés csínja-bínja
Ruzsán az Ifjúsági Önkormányzat húsvéti kézműves foglalkoztató délutánt rendezett ma a Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban. Tojásfestés, sógyurmázás, húsvéti díszek készítése volt a program.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Megőrizni az ünnepet
Ma este Sándorfalván a Budai Sándor Kulturális Központban a negyedik osztályosok adtak ünnepi műsort. Az ünneplők fáklyás menetben vonultak át a Petőfi szoborhoz koszorúzni.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Katica repül a PMK-ban
Közel a természethez címmel nyílik fotókiállítás a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban március 17-én, hétfőn 17 órakor – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense. .

Szeged hírek | A szegedi Varga Endre a Kölykök nagydumás kiscsávója | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Szegedi kisfiú is igyekszik kínos helyzetbe hozni a sztárokat a Viasat3 televízió Kölykök című műsorában. Varga Endre hatéves, a gyerek-talkshow-n kívül már Hajdú Péter is vendégül látta az Esti Frizbiben. A műsor elindulása óta igencsak megváltozott az élete, élvezi a sztárságot, ha nagy lesz, tudós szeretne lenni.

Szeged hírek | Béke, szabadság és egyetértés Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Nem egymás legyőzése, hanem a konfliktusok vitákban való feloldása a cél - hangsúlyozta március 15-ei, ünnepi beszédében Lippai Pál, Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere a Klauzál téren.


Szeged hírek | Megemlékezések a forradalom évfordulóján Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Megemlékezések

Hódmezővásárhely hírek | Március akkor és most: mindenki változást akar | Szeged - delmagyar.hu
Hódmezővásárhely - Március 9-e a sokat szédelgő demokráciánk főpróbája volt, mely legfontosabb üzenete: március mostantól mindenkiről szól - hangsúlyozták a vásárhelyi ünnepség szónokai.

Hódmezővásárhely hírek | Helyükön maradtak a mindszenti képviselők | Szeged - delmagyar.hu
Mindszent - Ezerötszáz mindszenti aláírását gyűjtötte össze a helybeli Horváth János, aki a tegnapi testületi ülésen olvasta fel a képviselő-testület azonnali lemondását sürgető petíciót. A képviselők nem engedelmeskedtek a felszólításnak.

Hódmezővásárhely hírek | Gyermekbarát fogadó a százéves vásárhelyi park közepén | Szeged -
Hódmezővásárhely - Egy EU-pályázatnak köszönhetően két szobával bővült a vásárhelyi Vándorsólyom Fogadó. A Hód-Mezőgazda Zrt. tulajdonában lévő, 1897-ben épült panzió igazi családbarát szálláshellyé alakult: nem csupán játszóteret alakítottak ki mellette, hanem gyermekbarát eszközöket is beszereztek, kerékpárokat vásároltak.

Szentes hírek | Bulival ünnepel a szegvári Mega Klub | Szeged - delmagyar.hu
Szegvár - Megkapta a működési engedélyt a szegvári Mega Klub üzemeltetője, aki szombaton bulival ünnepel. Az önkormányzat a szomszéd jogán még fellebbezhet a döntés ellen. A diszkó ügye tavaly nyár óta húzódik.

Csongrád hírek | Perpatvar a csongrádi pontonhíd körül | Szeged - delmagyar.hu
Csongrád - Vizsgálóbizottságot állítana fel a pontonhíd időszakos lezárása miatt az Összefogás Csongrádért Egyesület. A jobboldali tömörülés szerint megelőzhető lett volna az uszadéktorlasz kialakulása.

Hír6.hu – Csongrád megye
Tizenkét 35 év alatti magyar fiatal, köztük Grecsó Krisztián vehette át az újonnan alapított Márciusi Ifjak Díjat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Művészetek Palotájában megrendezett ünnepi díszelőadás keretében.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Átadták a közel 30 éve lezárt kutat
Felavatták Mindszenten a Horváth Gyula és a Bethlen Gábor utca sarkán lévő ártézi kutat, amit 1980-ban zártak le. A szobor díszeit, ami Bem apót, Bocskai Istvánt, Horváth Gyulát és Bethlen Gábort ábrázolja, Annus Gábor szobrász készítette.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A jó és a rossz között különbséget kell tenni
A március 9-i népszavazáson megtapasztalhattuk hogyan lehet újraírni minden március történetét – jelentette ki Dr. Lázár János március 15-én Hódmezővásárhely főterén tartott beszédében.

Romokban a felsővárosi napsugaras ház - Szeged Városi Televízió
Teljesen megrongálódott Szeged egyik régi napsugaras háza. Nemcsak az épületben veszélyes tartózkodni, kockázatos elsétálni a kerítés mellett is.

Szerződéskötés előtt a Tisza Volán - Szeged Városi Televízió
Március 31-ig szerződést köt a Tisza Volán és az új busz pályaudvar kivitelezője. A több mint másfél milliárd forintos beruházással várhatóan két év alatt készülnek el. 2010-ben a távolsági buszok már nem a Mars térről, hanem a Móravárosi körútról indulnak majd.

M43-as tender - Szeged Városi Televízió
Megjelent az M43-as autópálya építésének pályázati kiírása. Még 2 év 9-10 hónapon keresztül kell elviselni az 43-as főút megnövekedett forgalmát az út mellett élőknek. Az M43 teljes szakaszának - beleértve e Tisza hidat is - ennyi idő alatt kell elkészülnie. Júniusban indul a munka.

Duna Televízió
A Tavaszi Fotószalon című tárlat megnyitójával pénteken megkezdődött a március 30-ig tartó ötödik Szegedi Tavaszi Fesztivál programja.

Hír6.hu – Csongrád megye
A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) értékesítési rendszerét folyamatosan fejleszti és alakítja át az utasok minél gyorsabb és magasabb szintű kiszolgálásának érdekében.

Hír6.hu – Csongrád megye
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hódmezővásárhelyi elnöke levélben fordult az Igazáságügyi és Rendészeti Miniszterhez.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Műsorral készültek az iskolások
Martonosi György polgármester köszöntőjével kezdődött a maroslelei ünnepségsorozat március 15-én – számolt be Sipos Mihály kollégánk.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A tavasz is széppé teszi március 15-ét
A római katolikus Szent Anna templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődtek meg a március 15-i megemlékezések Algyőn.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Zászlófelvonással kezdődött a megemlékezés Hódmezővásárhelyen
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepségsorozat Hódmezővásárhelyen délelőtt az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött el.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Példamutatás és nemzeti öntudat
Ökumenikus Istentiszteletet rendeztek Hódmezővásárhelyen a Református Ótemplomban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - „A Nyugat részei voltunk”
Magyarország a Nyugat része volt ’48-ban, de speciális helyzete, a Habsburg Birodalom befolyása miatt nehezebb feladat volt a polgárosodás és nemzetállammá válás – mondta az algyői Országzászlónál tartott koszorúzáson Marjanucz László március 15-én.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Pilvax Kávéházban ünnepeltek a mindszentiek
Mindszenten a hagyományoknak megfelelően a Városházánál elhelyezett emléktáblánál és a kopjafánál koszorúzással tisztelegtek az ünneplők, gondolva a 160 évvel ezelőtti események hőseire. Ezt követően az általános iskola diákjai és a város civilszervezetei adtak műsort a Kulturális Központban, kávéházi hangulatban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Hamar eszébe jutottak az adatok
Négy szerb állampolgárságú férfit fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai pénteken késő éjszaka Röszke külterületén, az államhatár közelében – tájékoztatott Dr. Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtószóvivője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Maroslelén kiállítás is nyílt az évfordulóra
Maroslelén „1848” címmel kiállítás nyílt a forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Sok gyermekarc volt az ünneplők között
Az ünnepélyes zászlófelvonást és az ökomenikus istentiszteletet követően a Petőfi szobornál folytatódott a megemlékezés március 15-én az 1848/49-es szabadságharc kitörésének 160. évfordulóján Hódmezővásárhelyen.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Nagy érdeklődés mellett nyitották meg csütörtökön a Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épületében a „Múzeum a múzeumban” című kiállítást. Itt mutatják be az 1964-ben bezúzásra ítélt, aztán elfelejtett könyvek közül 102 db-ot, köztük Szenci Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliáját is megtekinthetik a látogatók. A kiállítás másik szenzációsnak mondható válogatása László Gyula nemzetközi hírű régészprofesszor szentesi múzeumhoz kapcsolódó tevékenységét mutatja be. A tárlat rendezői, dr. Fári Irén és Richter Éva önálló tárlóban hívják fel a látogatók figyelmét dr. Csalog József régész, egykori múzeumigazgató munkásságára. Csalog nemcsak a világhírű Szegvár-tűzkövesi Sarlós isten felfedezője volt, hanem a magyar őskor régészeti kutatásában új utakon járva, a magyarországi kísérleti régészet egyik megalapozója. A kiállítás megnyitása után a muzeológus születésének 100. évfordulója tiszteletére a múzeum barátok szervezésében emléktáblát avattak fel az intézmény külső homlokzatán. A kiállítást október végéig lehet megtekinteni, hétfő kivételével mindennap 9 és 13 óra között.

Rádió Szentes 106.1 MHz
öbb rendezvénnyel emlékeznek Szentesen az 1848-as forradalom kitörésére. Egész napos floorball tornán sportolnak az évforduló alkalmából a Horváth Mihály Gimnázium diákjai. A délelőtt fél tizenegykor, a Kossuth téren kezdődő városi megemlékezés után a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban délben a 48-49-es időket idézik meg, a Pesti Magyar Operett Színpad tánckara palotással, a Pollák Antal Szakközépiskola diákjai keringővel örvendeztetik meg a vendégeket. Az intézmény étteremmé alakul át, korhű műsorral, kiállítással és ételekkel igyekeznek az egykori Pilvax Kávéház hangulatát megidézni. A városban a megemlékezés fáklyás felvonulással zárul a Damjanich Általános Iskolát körülvevő utcákon, melyek a hajdani honvéd tábornokok neveit viselik.

Rádió Szentes 106.1 MHz
A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében február 7-én ismét megrendezték a Torkos Csütörtök elnevezésű akciót, amelyhez rekordszámú vendéglátóhely csatlakozott az országban. Idén csaknem 1100 étterem vett részt az akcióban, másfélszer annyi, mint 2007- ben, és összesen körülbelül 180 ezer ember torkoskodott. Szentesen négy étterem, a Páterház Panzió és Étterem, a Galéria Kávéház és Étterem, a Nádas Csárda és a Főnix Étterem vett részt, vállalva hogy „a la carte” kínálatából, vagy az egyénileg kidolgozott „Torkos csütörtök menüsorból” 50 százalékos kedvezményt biztosít a vendégeknek. A program sikereként értékelhető, hogy szélesedett a csatlakozó partnerek köre: az éttermeken kívül cukrászdák, utasellátó vasúti kocsik és a METRO áruházlánc is kapcsolódott a Torkos Csütörtökhöz, a GILDA MAX mozgásközpontok kezdeményezésére pedig megszületett a Mozgós Péntek akció. A jövő évben Torkos Csütörtök napját február 26-án rendezik meg.

Rádió Szentes 106.1 MHz
A március 13-i mindszenti testületi ülésen negyven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. A testületi ülésen petíciót adtak át dr. Zsótér István polgármesternek. Az 1500 aláírással ellátott beadványban a mindszentiek arra szólították fel a képviselőket, hogy mondjanak le mandátumukról, ezzel lehetőséget adva időközi választás kiírására. Indoklásként többek között a polgármesteri iroda méltatlan helyre költöztetését, a könyvtár helyiségének raktárrá változtatását, a Tiszai strand ügyét hozták fel. A polgármester határozati javaslatként terjesztette elő a petíciót. Az ülésen a polgármesterrel együtt 11-en vettek részt a 14 tagú testületből. Arra a kérdésre, hogy feloszlassa-e magát a képviselő-testület, öten szavaztak igennel, öten tartózkodtak, és egy képviselő nemmel voksolt. Így nem volt meg a többség, nem oszlatta fel magát a testület. Emellett a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő Kapcsolat Központtal, annak térítési díjaival sincsenek megelégedve a mindszentiek. Ezért az ülésen jelen lévő vásárhelyi polgármester, Lázár János ismertette a társulás terveit, s felajánlotta a kilépés lehetőségét is, de Mindszent továbbra is tagja marad a Vásárhely vezette, többcélú kistérségi társulásnak. A grémium tagjai ezen kívül elfogadták a rendőrség és a polgárőrség beszámolóját is, illetve a belterületi járdák felújítására és az utak kátyúzására is elkülönítettek 13 millió forintot.

Duna Televízió

A krónika szerint Európában Szegeden volt az utolsó boszorkányper. Mivel a boszorkányok éjszaka vannak leginkább elemükben, ezért választották az idei szegedi könyvtári éjszaka témájául épp a boszorkányokat. A szentesi múzeumban viszont mától az egykor bezúzásra ítélt, végül megmenekült könyritkaságok is megtekinthetők.


Szeged hírek | Megemlékezések a forradalom évfordulóján Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Péntek: 11.00: A Petőfi-szobor koszorúzása Petőfitelepen, 11.30: Emlékműsor a petőfitelepi művelődési házban, 13.00: Emlékműsor a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban; emlékműsor a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban...

Szeged hírek | Régi honvédek a szegedi Fekete házban | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Nagyszabású tárlatok kerülnek közönség elé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének előnapján, március 14-én a Fekete házban.

Szeged hírek | Rendőri jutalmak az ünnep alkalmából | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hazánk nemzeti ünnepe az 1848-as Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulója alkalmából a pénteki napon megemlékezést tartott. Az ünnepségen a Főkapitányság munkatársai tevékenységük elismeréseként jutalmakat vehettek át.

Szeged hírek | Hajléktalant gyanúsítanak a Dugonics téri rablással | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Egy 36 éves hajléktalan személyt gyanúsít a Szegedi Rendőrkapitányság egy idén január végén történt rablás elkövetésével.

Szeged hírek | Égő cigaretta okozta a kisteleki tragédiát | Szeged - delmagyar.hu
Kistelek - A 46 éves B. Tibor és a 48 éves Sz. Gizella holttestét találta meg a főbérlő csütörtök délután egy kisteleki családi ház melléképületében. A pár valószínűleg az ágyban dohányozott, és halálukat füstmérgezés okozta.

Szeged hírek | A személyi jövedelemadó is minősíti a településeket | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Nagy a szegénység Csongrád megye kisebb és rossz helyen fekvő falvaiban, zömmel 30-70 ezer forint az egy főre jutó személyijövedelemadó-befizetés éves összege.

Szeged hírek | Roma fesztivál Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Először rendeznek roma fesztivált Szegeden: a Mars téri pavilonba ezer-ezerkétszáz embert vár ma a szervező. Zenél Grófo és Bódi Guszti, lesz pacal és pörkölt is.

Szeged hírek | Roma fesztivál Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Először rendeznek roma fesztivált Szegeden: a Mars téri pavilonba ezer-ezerkétszáz embert vár ma a szervező. Zenél Grófo és Bódi Guszti, lesz pacal és pörkölt is.

Szeged hírek | Rhoda Scott és a közönség vibrálása - interjú | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Szegeden koncertezik március 20-án a Hammond-orgona királynőjeként emlegetett amerikai művész, Rhoda Scott. A világhírű zenésszel a magyar muzsikusokról, a Hammond-orgonával való találkozásáról és a fejben gyakorlásról beszélgettünk.

Szeged hírek | Tízéves az algyői népszínház | Szeged - delmagyar.hu
Algyő - Az algyői Móra Ferenc Népszínház legfontosabb feladatának tartja, hogy elsősorban a magyarlakta területek, illetve a határon túli szórványmagyarság színházigényét szolgálja – a társulat pénteken ünnepli tizedik születésnapját.

Szeged hírek | A kisfiú és az oroszlánok Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Pénteken 10 órakor mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban Lázár Ervin zenés mesejátékát, A kisfiú meg az oroszlánokat. Bruckner Szigfridet, a vén oroszlánt alakítja Gáspár Tibor, aki úgy véli, a darab az egész család számára szórakoztató és tanulságos.

Szeged hírek | Pénteken nyílik a szegedi tavaszi fesztivál | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Idén március 14-30. között rendezik Szegeden a kultúra és a művészetek színes csokrát, az ötödik tavaszi fesztivált.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Fáklyás menet Újvároson
Fáklyás felvonulással emlékeztek a szabadságharc eseményeire az újvárosi lakosok.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Schmidt Ferdinánd sírjánál gyújtottak gyertyát a mindszentiek
Az 1848-1849-es szabadságharc 160. évfordulójának előestéjén Mindszenten, megemlékezést tartottak a Kegyeleti Emlékparkban Schmidt Ferdinánd síremlékénél. A város polgárai és civilszervezetei gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek a szabadságharc mindszenti hőseire.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Vetélkedővel és koncerttel ünnepelt a Talent
Fennállásának nyolcadik születésnapját családi vetélkedővel és koncerttel ünnepelte március 14-én Szőregen a Talent Tehetségkutató Énekstúdió.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kárpátalja visszacsatolására emlékeztek
12 ezer négyzetkilométer földterület és mintegy 700 ezer lakos került újra magyar fennhatóság alá 1939. március 16. és 18. között Kárpátalja Magyarországhoz való visszacsatolásakor – mondta el Kovács Ferenc a hódmezővásárhelyi Hősök terén március 14-én este tartott megemlékezésen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Márciusi ifjak szállták meg az emlékparkot
Történeti Emlékpark skanzenjét középiskolások szállták meg, hogy teljesítsék a számukra meghirdetett akadályversenyt. Ágyúszóval kezdődött az ünnepség az Árpád-emlékműnél.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Szemétszüret Ruzsán
zemétszedési akciót szervezett a Ruzsáért Közalapítvány pénteken Ruzsa belterületén. Már hagyomány az évenkénti két akció, de három is el kéne – mondta Vörös Tibor szervező.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Új helyszín, új műsor – Március 15 Kisteleken
A Petőfi utcai iskola bejáratánál ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a március 15-i ünnepség Kisteleken pénteken. A diákok műsorának idén az új aula adott helyet.

0 megjegyzés: