Spiga

Csongrád megye a médiában 080202-03

Tekintettel a hétvégére elébb, mi szívemnek kedves, s csak ezt követően a mindenfajta jó és rossz hírek!

YouTube - Bartok: "Este a szekelyeknel"

Szeged - Bartok: "Este a szekelyeknel"
Hanna Borka (14) at the First International Harp Competition, Szeged, Hungary, 13-17 November 2007



iWiW - Üzenetek
Szeged - 2008. február 4-én, hétfőn 17 órára, az „Élőlánc a kisiskolákért” mozgalom következő fóruma. Helyszín a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatalának Csongrád terme (Szeged, Rákóczi tér 1.)
Az esemény programja:
Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntője.
•„A Megmaradás esélye” - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.
•„Finanszírozási anomáliák a magyar oktatásügyben” - Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
•„Önkormányzati dilemmák” - Szabó Gellért, Szentkirály község polgármestere, a Faluszövetség elnöke.
•„Iskolákat fenntartó települések - településeket fenntartó iskolák” - Dr. Dobos Krisztina, oktatási szakértő.
•„Oktatáspolitikai megfontolások a rendszerváltástól napjainkig” - Dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

iWiW - Üzenetek
Szeged - Nem, nem fogok minden megjelenésemről kiáltványt írni . Csak az első komoly publikációról... Mert azért a Tiszatáj, mégis a nívós irodalmi lapok,a legnagyobbak közé tartozik. S olyan alkotók mellett jelenhettem meg mint: Darvasi Lászó, Tandori Dezső,Kiss Anna, Simai Mihály, Zalán Tibor, Latzkovits Miklós...

Ha valaki kíváncsi rá(vagy rám), bármely nagyobb újságosnál megtalálja, ahol nem csak búvár van... Szegeden például: a Kárász utca végén az újságosnál, a Dugonics tér felől rögtön. A Gulácsy mellett.És az ára egy fél cigaretta(doboz), vagy pedig egy forrócsoki ára körül van...
És még ajánlást is kaptam benne, a versek előtt oldalon Simai Mihály ajánlását.

Grand Café Mozi és Kávézó - Farsang aka II. RádióMI Bajuszparti

Szeged - Farsang aka II. RádióMI Bajuszparti

A tavalyi fergeteges sikerre való tekintettel idén ismét lesz farsang, ezúttal február 22-én, pénteken. Csakúgy, mint a múlt évben, idén is határozottan bátorítjuk a jelmezviselést, mondhatni kinézzük a jelmez nélkül érkezőket. A "magamnak öltöztem" tipusú kifogásokat büntetni fogjuk. Aki esetleg mégis elbliccelné a jelmezkölcsönzést, annak még mindig van lehetősége mulatságra a tavaly debütált és máris legendássá vált Bajuszparti keretén belül, úgyhogy mostantól tilos a bajsz/szakáll nyírása annak, aki részt akar venni ezen a mókás dolgon. (Persze, kinek, milyen gyorsan nő.) Lányok ezúttal sincsenek kizárva, saját felelősségükre… Hagyományt teremteni jó, úgyhogy előre! Bajszban ismerszik meg a barát! Belépés természetesen ingyenes!

Angyalszárnyak: Egy apró fortély
Budapaest, Szeged - Visszafelé kevésbé volt sima az ügy, ugyanis a két Volántársaság, amely Budapest-Szeged vonal ellátásáért felelős ugyan megállapodott abban, hogy eggyel több buszt indítanak majd, tekintettel a MÁV hiányában rájuk háruló megnövekedett forgalomra. Amiben viszont elfelejtettek megegyezni, hogy ki is adja a plusz egy buszt. Mindketten úgy gondolták, hogy majd a másik.

KIRKE: Az olimpia éve
Szerbia, Palics - 1880-ban, tizenhat évvel az első újkori olimpia előtt, Csáth Géza és Kosztolányi Dezső kortársa, Vermes Lajos, itt, ezen a fürdőhelyen megrendezte a „Palicsi Olimpiát”. Természetesen olimpiának már később nevezte el az utókór, sőt előolimpia névvel is felruházta. Vermes Lajos nyári játékoknak nevezte, és kezdetben három sportágban mérték össze erejüket a Budapestről és Belgrádból is érkező sportemberek. A jómódú szabadkai Vermes család felépítette a Bagolyvárat a sportolók elszállásolására, ha úgy vesszük, ez volt az első olimpiai falu, és a játékok rendszeressé váltak. 1882-ben a műsorba bekerült egy „Go as you please” elnevezésű verseny, melynek során bárki, férfiak, nők és gyerekek, tetszés szerint futva vagy gyalogolva tehették meg a Szabadka-Palics közötti távot oda-vissza. A győztesek az ókori mintára koszorút kaptak, természetesen a vidék jellemző növényéből, akácból fonták azokat. 1891-ben Vermes Lajos nem kis anyagi áldozatot hozva hosszú, ellipszis alakú kerékpárpályát építtetett, a beton csíkra aszfaltot húzva, a pálya mellé falelátót állíttatott. Magyarországon ez volt az első ilyen pálya, de Európában is csak a harmadik.
Szeged felől átlépted a határt, térj le az autópályáról Palicsnál. Adj magadnak húsz perc pihenőt. Emeld le a tetőcsomagtartóról a kerékpárt, néhány méternyi betoncsík még ott van a pályából. Áll még a Bagolyvár, és a Női-strand épülete is. A Férfi-strand közelében kosárlabda és tekepálya van, a tó partján a sör ugyanolyan jólesik, mint százhúsz évvel ezelőtt.

veg.hu - vegetáriánus, bio, biozöldség, biokert, reforméletmód
Sokan persze nem tartanak normálisnak bennünket, hogy képesek vagyunk átbuszozni a fél városon az óvoda kedvéért. A Lányom Waldorf óvodába jár. Neki ez a legjobb...

Napvilág.Net - Beszélő fejek a Beszélő fejekről a szegedi Kisszínházban (Színház hírek, kulturális
2007. december 17-én mutatták be Szegeden, a Kisszínházban a Beszélő fejek III. című, Alan Benett monodrámákból összeválogatott előadást. A nézők szeretetére és kíváncsiságára való tekintettel január végén az érdeklődők egy rövid, de családias hangulatú beszélgetésen betekinthettek a darab és a szakma rejtelmeibe, melyet a rendező, Székhelyi József és a három szereplő: Szilágyi Annamária, Pásztor Erzsi és Borovics Tamás fejtegetett. (*** beszámoló ***)


Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A szentesi Boros Sámuel Szakközépiskolában közel 3 éven keresztül a kompetencia alapú oktatás bevezetésén és meghonosításán dolgoztak a pedagógusok. Ennek anyagi forrásait a Humán Erőforrás Program pályázatán nyerték, összesen 18 millió forintot. Ebből több mint 5 millió forint értékben számítástechnikai eszközöket, köztük interaktív oktató táblákat vásároltak. Emellett 6 pedagógus ilyen irányú továbbképzését oldották meg, valamint olyan kommunikációs programot vásároltak, amivel a diákok könnyebben tudják elsajátítani a tananyagot. Egyébként az egész program lényege, hogy a diákok megtanuljanak tanulni, a megszerzett ismereteiket jobban tudják hasznosítani a gyakorlatban, és ebbe a folyamatban nagyon fontos szerepet kap a számítógép, az internet.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A dévai árvákat felkaroló Böjte Csaba lelkész szombaton Szentesre érkezett. Pénteken Szegváron járt, ahol katolikus Körben délután baba-mama találkozót rendeztek, erre érkezett a jótékonyságáról híres Böjte Csaba is. A ferences szerzetes messze földön híres arról, ahogyan az árvákat felkarolja, a rászorulóknak segítő jobbot nyújt. Az esti szentmisét követően egy vacsorával várták az atyát, aki a gyerekekkel kapcsolatban hasznos történetekkel szolgált az érdeklődő anyukáknak, nagymamáknak. Vasárnap 10 órakor a szentesi Szent Anna templomban tart szentmisét.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A kórházaknak február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket. A vonatkozó rendelet kóddal és biztonsági kulccsal nyitható személyes széfek kötelező beszerzését írja elő, a jogszabály ugyanakkor arra nem terjed ki, hogy ez a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön, erről az egészségügyi intézmények maguk döntenek. Nem kell majd széfet szerelni a csecsemő-, pszichiátriai, vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé. A széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható. Az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülik, amely összeg már a kórházaknál van. A széfek beszerzését, felszerelését az ÁNTSZ ellenőrzi majd.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Vállalkozásfejlesztési fórumot tartottak a megyeháza konferencia központjában, melyet már harmadik alkalommal szervezett közösen az önkormányzat, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi Elnöksége és a Szentesi Vállalkozók Klubja. Ezúttal az Ipari Park infrastruktúrájának fejlesztéséről volt szó, amelyet pályázati források segítségével kívánnak megoldani. A jelenlegi 128 hektáros területet akarják tovább fejleszteni. Égtáj szerinti zónákra osztották fel a parkot, más-más funkcióval. Az északi zónában innovációs övezet létrehozását szeretnék. Vállalkozói falu is szerepel a tervekben, melynek célja, hogy a befektetni szándékozó vállalkozások rendezett, jól meg-közelíthető környezetbe kerülhessenek, elsődlegesen a Szentesen már működő kisvállalkozásokra gondoltak. A déli övezetben a közép- és nagyvállalkozások kapnának helyet. A keleti zóna pedig speciális terület, a Dél-alföldön biztosan nincs ilyen, s ha létrejön a biomassza erőmű, erre a megújuló energiára alapozva jönnének további cégek. A környezeti infrastruktúráról elhangzott: utak fejlesztése mellett közművek fejlesztését is tervezik. Azonban ebben a pályázatban nem tudják megvalósítani a villamosenergia-fejlesztést, melynek 12 hónap az átfutási ideje. Megvan viszont a terve egy speciális agrármarketing és szolgáltató központnak. Az úgynevezett keresztmarketinggel azt szeretnék elérni, hogy egymást támogassák a betelepülő vállalkozások.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A TIT szentesi szervezete, a Művelődési központtal az idén 5. alkalommal rendezte meg az Innováció az oktatásban című programját. Ennek keretében az Ifjúsági házban 14 könyvkiadó ajánlotta portékáit, ezzel egyidőben több szekcióban előadásokat tartottak szakembereknek és más érdeklődőnek. A hangulatra jellemző volt, hogy nemcsak a módszertani és egyéb tájékoztatók hangzottak el, hanem a résztvevők egymás között kicserélték tapasztalataikat. Az eseményen több mint 120-an regisztráltatták magukat, de ennél lényegesen többen jelentek meg - mondta el rádiónknak Balogh Terézia a TIT helyi vezetője.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A Vöröskereszt Szentesi Szervezetének Elnöksége lést tartott ezen a héten csütörtökön, és többek között megvitatták az előző esztendőben végzett munkáról szóló beszámolót.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Szentesen a Jövendő utcai központi gyermekélelmezési konyha az idő múlásával és a jogszabályok szigorodása miatt több szempontból is elavult. Nem véletlen, hogy az intézmény működési engedélyét mindig csak egy adott határidőre hosszabbította meg az ÁNTSZ. Az önkormányzati intézmény fennmaradása érdekében mindenképpen lépnie kellett a városnak, és a képviselők úgy döntöttek, hogy saját költségen korszerűsítik a létesítményt. Nem adja ki vállalkozásba a helyi önkormányzat a központi gyermekélelmezési konyhát, hanem a költségvetésében különít el forrást a teljes felújítására. A beruházás mintegy 300 millió forintot vesz igénybe, a kivitelezési munkákra pedig a jövő héten készítik el a közbeszerzési kiírást. A mintegy 300 millió forintba kerülő építkezés idején sem maradnak étel nélkül a fiatalok. Az a terv, hogy a tanév végéig még a Jövendő utcai konyhán főznek a diákoknak. Azt követően pedig elkezdődik az épület és a gépek, berendezések teljes modernizálása, illetve cseréje. A jelenlegi 3000 adag helyett 3600 adag ételt készítenek majd a korszerűsített létesítményben. A munkák előreláthatólag decemberben fejeződnek be.

:: Eric ::
Románia, Temesvár - Február másodikán Temesváron is megemlékeznek a Nedves élőhelyek világnapjától. Ezt az 1971-es Ramsar-i Egyezmény alapján vezették be, amelyhez Románia is csatlakozott.

:: Eric ::
Lakitelek - Az Európai Unió által támogatott ”Erdei iskola program, Lakitelek” című pályázat keretében az állam tulajdonában és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő egykori Tisza Panzió korszerű erdei iskolává történő átalakítása befejeződött.

Csak a szokásos: moldávok a határon - hír6.hu
Csongrád megye, Nagylak - Ismét moldávokat fogtak a határrendészek. A határsértők az ártándi kudarc után a Nagylak közeli zöldhatáron próbálkoztak.

Pódiumvita az egészségbiztosítás átalakításáról - hír6.hu
Szeged - Az egészségbiztosítás reformjáról vitatkozott Sándor Klára szabad demokrata és Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő pénteken Szegeden. A csaknem kétórás vita során egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer átalakításra szorul, álláspontjuk azonban nem változott a törvénnyel kapcsolatban: a kormánypárti politikus igennel, az ellenzéki nemmel szavaz február 11-én.

Aláírásgyűjtő akció a szegedi labdarúgásért - hír6.hu
Szeged - Szombaton délelőtt Szegeden sajtótájékoztatót tartott az Együtt a Szegedi Labdarúgásért elnevezésű társaság: az eseményen a főszervezők - akiknek a soraiban egykori NB I-es futballisták, utánpótlásedzők, és a város szurkolói csoportjának vezetői találhatók - a város futballjával kapcsolatos aggodalmaikról és terveikről fejtették ki véleményüket.

Felhívás téli túrára - hír6.hu
Makó, Tisza-tó - A Makói Általános Iskola Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztálya az idén is megszervezi Tisza Tavi Téli Túráját, mégpedig február 9-én.

Webradio
Szerbia Szabadka - Kábítószerrel való visszaélésért és felbújtásért feljelentették Papp Edina szerb ügyvédei Mehmet Tüysüzt, az asszony előző, török származású férjét, kinek kérésére a 11 éves Karcsika kábítószert rejtett anyja autójába.
A feljelentést a szerb ügyészségen tették meg a jelenleg Magyarországon élő férfi ellen, erről értesítették a magyar konzulátust és az Interpolt is.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Fának csapódott egy személyautó a mártélyi úton
Hódmezővásárhely , Mártély - Baleset történt vasárnap hajnalban Hódmezővásárhely és Mártély között, Mártély határában.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Egészséges jókedv az orvosbálon
Hódmezővásárhely - Tavaly nem került megrendezésre a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet jótékonysági bálja, de idén töretlen a hangulat – mondta el Dr. Kallai Árpád főigazgató portálunknak.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kiállítás hatszáz négyzetméteren
Szeged - Hatszáz négyzetméteren, nyolc teremben, százhetven alkotással nyílt meg Sejben Lajos szegedi művész Félmúlt című kiállítása január 23-án a Reök-palotában. Az alkotó február 2-án tárlatvezetésen mutatta be műveit.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Baleset: Személyautó borult árokba a mártélyi úton
Hódmezővásárhely, Mártély - Renault személygépkocsi borult árokba Hódmezővásárhely és Mártély között.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Növekszik a szociális problémáknak a száma és aránya
Hódmezővásárhely - Február 2-án ismét számosan keresték fel Hódmezővásárhelyen Dr. Lázár János polgármestert lakossági fogadóóráján. Túlnyomórészt szociális gondokkal küzdők, kisebb részben lakás problémákkal küszködő hódmezővásárhelyi polgárok jelentek meg.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Afrikai hangulat a PMK-ban
Hódmezővásárhely - A február 4-én az országszerte ismert és közkedvelt szentesi POM-POM együttes az „Ernő Afrikában” című produkciójával lép fel a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Retro3 Bordányban
Bordány - Tegnap rendezték meg Bordányban a Retro3-at a Faluházban, a még fel nem újított termében, így a környezet is valóban a régi hangulatot idézi. Három éve indult az első ilyen program, a siker töretlen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A -8 százalék felizgatta az országot
Csongrád megye - Már tegnap tapasztalható volt az ügyfelek rohama az interneten olcsó, földgázt kínáló EMFESZ portáján. Holott pénteken még csak regisztrációra nyílt lehetőség, a szerződéskötés csak hétfőtől in­dul el.
Emlékezetes: az EMFESZ csak interneten tartja majd a kapcsolatot az ügyfelekkel.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A macskák szerepe igen nagy a veszettség terjesztésében
Hódmezővásárhely - Kevesen vannak azzal tisztában, hogy 60-80 %- ban a macskák terjesztik a veszettséget, annál is inkább mivel még nem kötelező őket beoltatni. Dr. Szabó Rózsa, hódmezővásárhelyi állatorvostól a fontos tudnivalókról érdeklődtünk.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Algyő nagy beruházásra készül
Algyő - A tavaly átadott bölcsőde és fürdő után ismét nagy beruházásra készül az algyői önkormányzat – tájékoztatta portálunkat Dr. Piri József, polgármester.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A rendszer mindkét fél szerint átalakításra szorul
Szeged - Az egészségbiztosítás reformjáról vitatkozott Sándor Klára szabad demokrata és Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő pénteken Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - 13 ezer református vallású él Hódmezővásárhelyen
Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban Kovács Kálmán történész tartott előadást, a két világháború közötti hódmezővásárhelyi református egyház történetéről. Ma a városban 13 ezer református vallású ember él.

Szeged hírek | Vitáztak, de nem butítottak | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Sem egymást, sem a közönséget nem győzte meg Sándor Klára és Nógrádi Zoltán az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló vitában tegnap Szegeden. Az eseményre stabil meggyőződéssel jöttek, és ugyanúgy távoztak a nézők.

Szeged hírek | A közös költség az idén is emelkedett | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - A közüzemi díjak folyamatos emelkedése miatt idén is nő a közös költség tarifája. A kiadásokat növelheti, ha régi, felújításra szoruló házban élünk.

Szeged hírek | Papp Edina találkozott a fiával | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - November 13-i letartóztatása és kedd esti felmentése majd szabadlábra helyezése óta először tegnap délután a szegedi új klinika gyermekpszichiátriáján találkozott Bogosné Papp Edina fiával, Mehmet Karcsival. Ezt a gyermek anyja és apja, Mehmet Tüysüz is megerősítette, de további részleteket egyikük sem árult el.

Szeged hírek | Bombariadó a Vedresben | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Tegnap délután öt óra körül egy ismeretlen betelefonált a Vedres István szakközépiskolába, hogy bombát helyezett el az épületben. Úgy tudjuk, éppen szülői értekezletet tartottak volna.

Szeged hírek | Jelentkezett egy új patika az ügyeletre | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Az ÁNTSZ ugyan még mindig nem döntött a szegedi patikai ügyelet kérdésében, de fordulat várható az ügyben, ugyanis egy új gyógyszertár a napokban jelezte a tisztiorvosi szolgálatnak, hogy akár a teljes ügyelet ellátását is elvállalná. A végleges döntésig továbbra is a Kígyó patika biztosítja Szegeden az ügyeleti gyógyszerellátást.

Szeged hírek | Működik a gas.hu | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Ahogy ígérte, üzembe helyezte honlapját az Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és Szolgáltató (Emfesz) Kft. A gas.hu-n tegnap már regisztrálhatta magát az a gázfogyasztó, aki az ígért 8 százalékkal alacsonyabb, jelenlegi árakon számolva köbméterenként 94 forintért szeretné a jövőben megvásárolni háztartása számára a földgázt.

Szeged hírek | A bűnt elítélem, a bűnöst viszont soha! | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Különleges feladatot vállalt magára Juhász Tibor. Az ország legszigorúbban őrzött fegyintézetében, a szegedi Csillag börtönben, ahol sokak mellett számtalan életfogytiglanra ítélt rab fogva tartásáról gondoskodnak, Juhász atya mint börtönlelkész próbál hitet önteni – gyilkosokba, erőszaktevőkbe.

Szeged hírek | Úttalan utakon Bamakóig | Szeged - delmagyar.hu
Csongrád, megye - „Az adományok, amelyeket kiosztottunk Bamakóban minden mélypontért kárpótoltak bennünket" – nyilatkozta Szabó Gál András, a Budapest–Bamako-rali főszervezője a verseny végén. A résztvevők a lenyűgöző élmények közül a legfontosabbnak az összetartást és az életre szóló barátságok kialakulását említik. A Csongrád megyei versenyzőket élményeik összegzésére kértük.

Hódmezővásárhely hírek | Márciusban startolhat a program Vásárhely en | Szeged - delmagyar.hu
Hódmezővásárhely - A vásárhelyi közgyűlés az elmúlt héten egyhangúlag fogadta el az Egészséges Vásárhely programot. A március végén startoló, tízévesre tervezett projekt a megelőzésre, a betegségek felderítésére helyezi a hangsúlyt. Az intézkedési tervet a jövő héten tárgyalják a városatyák.

Makó hírek | Három a víziközmű Makón | Szeged - delmagyar.hu
Makó - Majdnem ugyanolyan, nagyon könnyen összetéveszthető neve van három víz-, illetve csatornaszolgáltatásban érdekelt szervezetnek Makón. A közülük legrégebbi, azaz a Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezetője, Medgyesi Pál azt mondja: nem örül, hogy a névválasztásban utódaik lettek, de szerinte kezelhetőek az ebből adódó félreértések.

Makó hírek | Huszonnégy perc életveszély | Szeged - delmagyar.hu
Makó - Huszonnégy percnyi halálfélelem – a péntek reggeli csúcsforgalomban felőrlődnek az idegek a 43-as főúton Szeged és Makó között. A kátyús főúton egymást érik a kamionkonvojok, hatvannál többel nem lehet haladni.

Makó hírek | Huszonnégy perc életveszély | Szeged - delmagyar.hu
szeged, Makó - Az M43-as autópálya építése és átadása kapcsán már több időpont is felvetődött. Tavaly év végén Buzás Péter makói polgármester a város képviselő-testülete előtt hangot adott vágyának: ideális lenne, ha az autópályát még 2009 decemberében átadnák. Felsman Balázs, a közlekedési tárca államtitkára már a 2010-es évet említette, ám azt nem részletezte, hogy az esztendő elején, közepén vagy a második felében készülne el a legsürgetőbb, Szegedet Makóval összekötő szakasz. Január 15-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei állították: elméleti esélye van annak, hogy 2010 második felében a beruházás befejeződjék. Botka László szegedi polgármester makói kollégájával együtt, január 23-án bejelentette: a munkálatok még a brüsszeli döntés előtt, idén nyáron megkezdődhetnek – így 2010 első fele tartható határidő lehet. Kérdésünkre, mikor adják át az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszát, a szakminisztériumban azt felelték: erre csak hétfőn tudnak válaszolni.

Szentes hírek | Levegő a szentesi kórháznak | Szeged - delmagyar.hu
Szentes - Levegőhöz jutott a szentesi kórház: 770 milliós tartozásának egy részét faktorálással rendezi a megyei közgyűlés. Ha ez nem történt volna meg, az intézmény legnagyobb hitelezője bírósághoz fordul.

Csongrád hírek | Függő játszma a csongrádi rendelőnél | Szeged - delmagyar.hu
Csongrád - Alternatívát dolgoztak ki Csongrádon a rendelőintézet tervezett átszervezése kapcsán: vagy gazdasági társaságként üzemeltetnék, vagy megmaradna intézménynek, de egyéb vállalkozói tevékenységek is társulnának hozzá. A döntést a népszavazás is befolyásolhatja, hiszen ha nem számíthatnak a vizitdíjból származó bevételre, intézményi formában nehezen lesz pótolható az évi tízmilliós kiesés.

Szeged hírek | Felfüggesztették a vasutassztrájkot | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - A VDSZSZ tegnap délben felfüggesztette a hajnali 3 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájkot. Szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek a MÁV Zrt. vezetőivel, s ha nem közelednek az álláspontok, lebegtetni kezdik a munkabeszüntetést.

Szeged hírek | Ügynökmúlttal vádolnak egy teológust | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Benyik György, a Szegedi Hittudományi Főiskola professzorának egykori ügynöki tevékenységéről a Beszélő című folyóirat egy hosszú tanulmányt közölt. Erről Kiss-Rigó László megyés püspök azt mondta: az ügynökkérdést ma sem késő rendezni. Szerinte a szivárogtatások azoknak az érdekeit szolgálja, akik egykor működtették ezt a rendszert.

hvg.hu - hírek szünet nélkül : Integrálás iskolabuszokkal - Vásárhelyen már nincs cigány iskola
Hódmetővásárhely - Az ötvenezer lakosú tiszántúli város, Hódmezővásárhely pédát mutat: az idei oktatási évben már nem fogadott tanulókat a cigány gyerekek oktatására "szakosodott" általános iskola, iskolabuszok viszik a gyerekeket, köztük a tanyasiakat is, az integrált iskolákba. A lokálpatrióta szellemű városban általánossá vált a meggyőződés: nem mondhatnak le minden negyedik gyerekről.

0 megjegyzés: