Spiga

Csongrád megye a médiában 071208

Webradio
Makó - Szeged Újabb aláírások gyűltek össze az M43-as mielőbbi megépítéséért. Románia és Bulgária uniós csatlakozása teljesen felkészületlenül éri Magyarországot, az M43-asnak már el kellett volna készülnie -véli Becsey Zsolt EU-s képviselő.

Walter Melone - Az ingyen nem elég jó?
Szentes - Jakabszálláson lehetne a Dél-Alföldi légimentő bázis?

21 művész kerémiái Vásárhelyen - hír6.hu

A hódmezővásárhelyi kerámiagyárak immáron tízedik esztendeje évi többhetes együttes munkát biztosítanak hazai és külföldi - már elismert vagy éppen pályájuk elején lévő - keramikusoknak. A művészek kísérleti jelleggel használhatják a gyárakban rendelkezésre álló technikát.

Webradio
Szeged - Vasárnap délután Pusztay Csaba ajánlja a Millenniumi Kávéházban Bódis Mária: Egy honlány naplója című könyvét.

Webradio
Ópusztaszer - December 15-én állítják fel Ópusztaszeren Székelyudvarhelyről érkező "Magyarok Karácsonyfáját", melyet Kiss-Rigó László püspök szentel fel.

Webradio
Origami napot tartanak szombaton a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
Még októberben hirdették meg a Távoli fények, közelítő színek című japán képzőművészeti kiállítás megnyitója alkalmából az origami - hajtogatást a gyermekek számára a Múzeumban.
A napokban elérte az ezer darabot a különleges madarat formázó hajtogatott és leadott papír figurák száma, ezért ezeket bemutatandó, origami napot tartanak a Móra Ferenc Múzeumban, délelőtt 10 és déli 1 óra között.
Az egybegyűlt gyerekek kiválasztják legszebb papír madarakat és elküldik Japánba.

Szeged Szerver
Szeged - Szombaton két hatod éves kispapot szentel diakónussá Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök a Dómban.

HírExtra
Szeged - Kiegyenesített kaszát, egykor párbajozásra használt pisztolyokat, 1848-as kardot és ódon pallost is kezükbe vehettek pénteken a gyerekek és a felnőttek Szegeden, a Fekete ház fennállásának százötvenedik évfordulóján. A látogatók muzeológusi felügyelet mellett szabadon "használhatták" az ősi eszközöket a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállító helyén. Emellett vasárnapig mindenki ingyen tekintheti meg a százötven esztendőre emlékeztető, százötven műtárgyból készített tárlatot, valamint a népi ékszerekről összeállított kiállítást.

Híradó
A Szatymazról Szeged irányába haladó vonat vezetője észlelte ugyan a sínek mellett fekvő embert, de már nem tudott megállni

Népszava online
Baleset történt az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán, Lajosmizse közelében péntek este; a helyszínelés tart, a forgalom csak a leállósávban haladhat, emiatt nyolc kilométeres a torlódás - közölte a Rendészeti Biztonsági Szolgálat szóvivője.

HírExtra
Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szegedi férfit, aki egy szóváltást követően súlyosan bántalmazta idős édesapját, aki belehalt sérüléseibe - tájékoztatta az MTI-t pénteken a táblabíróság sajtótitkára.

Múlt-kor történelmi portál
Szeged - A szakember szerint a magyar ruha "sorstragédiája", hogy bár Ferenczy Ferenc Hitler-ellenes érzését akarta kifejezni a bocskaival és a németellenes ruhamozgalom elindításával, később pont ellenkező jelzők ragadtak hozzá. A magyaros szabásvonalat ugyanis egyenruháknál is szívesen alkalmazták, így a nyilas mozgalmakban is megjelentek a hasonló formaruhák, és ezzel soviniszta, nacionalista jelzőket kapott a bocskai. Ezt az ellenérzést a mai napig nem tudta leküzdeni - tette hozzá Katkóné Bagi Éva

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Lehet választani: bunkósbot vagy uniós forrás
Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter kifejtette, csak azok kaphatnak pénzt Magyarországon uniós forrásból iskolatámogatásra, ahol a fenntartó, legyen az önkormányzat, egyház vagy alapítvány, benyújt egy esélyegyenlőségi tervet a pályázat kötelező formai, tartalmi kellékeként. Erre az esélyegyenlőségi tervre pontokat adnak. Általában 100 pontból 6 pontot ér az esélyegyenlőségi terv

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Sportprogram ajánló 12.08.-09.
Hódmezővásárhely - A Tovább gombra kattintva a hétvégi, vásárhelyi illetőségű sportesemények időpontját találhatja.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Egy fecske után jön a többi is?
Makó - Több mint 333 millió forintot költhet a helyi kerékpárút–hálózat fejlesztésére Makó önkormányzata jövőre. Dr. Buzás Péter szerint egy ilyen pályázat az a lépés, ami után következhetnek a milliárdos beruházások, mint a 43-as autópálya, vagy a fürdőfejlesztés.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Könnyebbség az ügyintézés terén
Csongrád - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) kezelése, irányítása alá tartozó hivatalok egységes mezőgazdasági szakigazgatási hivatalba kerültek összevonásra Csongrádon – mondta el portálunknak Bedő Tamás Csongrád polgármestere.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Negyven facsemetét ültetnek Népkertbe
Hódmezővásárhely - Negyven facsemetét ültetnek el december 8-án szombaton Hódmezővásárhelyen a Somogyi Béla utca azon szakaszára, ahol még nincs ház és a Népkert sétány szabad területeire. Dr. Berényi Károly területi képviselő szerkesztőségünknek elmondta, maga is részt vesz a csemeték kihelyezésében.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Emberrablás Szegeden
Szeged - Egy vállalkozó 28 millió forintot követelt ügyfelétől, és fogva tartotta.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Az esélyegyenlőség kihívásait járják körbe
Hódmezővásárhely - A mai tanácskozástól azt remélem, hogy egy őszinte párbeszéd alakul ki, amely ezt a rendkívül nehéz kérdést valóban feltárja, körbejárja, és őszintén beszél azokról a problémákról, amelyek az esélyegyenlőség kihívásait jelentik – mondta Dr. Lázár János a Hódmezővásárhelyen december 7-én zajló esélyegyenlőségi konferencián köszöntőjében.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kerékpárút épül Csongrád és Mindszent között
Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósága (ATIKÖVIZIG) száz százalékos támogatottságú nemzetközi kerékpárút hálózat részeknek kiépítésével kapcsolatos pályázat útján 200 millió forintot nyert a Csongrád és Mindszent közötti kerékpárút befejezéséhez – mondta el Dr. Ördög József az ATIKÖVIZIG csongrádi szakaszmérnökségének vezetője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Karácsonyi fényben úszik a főtér
Székkutason is készülődnek a karácsonyra, a téli ünnepekre. A részletekről Varga Sándor Imre a település első embere tájékoztatta szerkesztőségünket.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A tél több mint 100 arca Makón
Makó - „A tél arcai”
címmel Makó város önkormányzata pályázatot írt ki – mondta el portálunknak Karsai Ildikó a Városház Galéria vezetője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Az unió már építené az M43-ast
Makó - Dr. Becsey Zsolt, Európai Parlamenti képviselő szerint botrányos az M43-as ügye. Az unió már építené, a magyar minisztérium húzza az időt.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Még nem történt meg igazából a rendszerváltás
Szeged - Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára szerint a vidékpolitikában nem történt meg az igazi rendszerváltás. Az SZDSZ célkitűzése, hogy egyre kevésbé jelentsen hátrányt az, ha valaki kisebb településen él. Az aktuális programokról beszélt az államtitkár Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Súlyos baleset Hódmezővásárhely és Szikáncs között
Opel személyautó csapódott fának Hódmezővásárhelytől 6km-re Gorzsához közel.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A bicikli megvan, a gazdáját még keresik
A Szegedi Rendőrkapitányság Belvárosi Rendőrőrse büntetőeljárást folytat ismeretlen tettesek ügyében, akik november 14. előtt eddig ismeretlen helyszínről eltulajdonítottak 1 db. lezárt kerékpárt, lakattal együtt – tájékoztatott M. Toronykőy Márta, a CSMRFK sajtóreferense.

Mikulásgyár Makón - hír6.hu
Makó önkormányzata együttműködve az Egyesített Népjóléti Intézménnyel (ENI) a fõvárosban már sikeresen mûködõ Mikulásgyár mintájára olyan ünnepi sátort állít fel, ahol segítséget nyújthat a rászoruló gyerekeknek a közelgõ karácsony szebbé tételében.

Alföld Turizmusáért díjat kapott a Szabadtéri Kht. - hír6.hu
Szeged - A régióban egyedüli Csongrád megyei díjazottként a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. vehette át idén a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottságtól az Alföld Turizmusáért díjat.

Csongrád | Hiába pereskedik a cipőjéért Tarnóczi Józsefné | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Csongrád - Egy pár ortopéd cipő miatt fordult bírósághoz Tarnóczi Józsefné. Az idős csongrádi asszony májusban kapta meg receptre kiváltható, speciális lábbelijét, de nem tudja használni, igazítást kért a békéscsabai gyártótól.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Számítógépes nyelvészeti konferencia Szegeden
Szeged- Immár ötödik alkalommal találkoztak a magyar nyelv számítógépes feldolgozásával foglalkozó szakemberek Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Lovas kocsin érkezett a dóci óvodába a Mikulás
Dóc - Nagy volt a készülődés, énekszóval várták a Mikulást Dócon az óvodában. A közeledő lódobogásra minden lurkó figyelmes lett – mondta el Szabó Andrea, a dóci Szülői Munkaközösség vezetője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Mind a négy külterületen volt csatornafórum
Hódmezővásárhely - Mind a négy külterületi településen megtartotta a szennyvízcsatorna fejlesztéssel kapcsolatos lakossági fórumokat Benkő Zsolt területi képviselő. December 7-én pénteken Kútvölgyön fejeződött be az előadássorozat.

Szeged | A legtöbb helyen már árulják a szilveszteri belépőket | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Szeged - Ha kimozdulunk otthonról, ideje elgondolkodnunk azon, hova mennénk, különben szép lassan elfogynak a lehetőségeink. A legtöbb étteremben, kocsmában, kávézóban és pubban már elkezdték árulni a belépőket.

Szeged | Reform után a Csongrád megyei óvodák | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Csongrád megye - Nem jellemző a megyeszékhelyen tapasztalható zsúfoltság Makó vagy Hódmezővásárhely önkormányzati óvodáiban – sőt a csökkenő gyermekszám miatt Szentesen hosszú távon a jelenleginél kevesebb csoporttal kell számolni.

Szeged | A tragikus napra emlékeztek Szegeden | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - A 2004. december 5-i népszavazás hatásairól, következményeiről tartottak tegnap sajtótájékoztatót az újszegedi rendezvényházban.

Szeged | Szökés után emberölés a vád F. Roland ellen | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - Benyújtotta a vádiratot az ügyészség a barátnőjét több késszúrással megölő volt börtönőr ellen. F. Rolandot különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják.

Szeged | Modern állatvédelmi központ az algyői gyepmesteri telepen | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Algyő - Új kutyafuttató, hőszigetelt házak és modern hűtőkonténeres állattetem- tároló épül az algyői gyepmesteri telepen. Az önkormányzat támogatásával az ott lévő ház is megújul.

Szeged | SZ.É.P: Dobó Katával szűrnek Szegeden | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Rengeteg ingyenes szűrővizsgálatot kínál a SZ.É.P szombati szegedi állomása, ahol Dobó Kata és Hevesi Tamás a házigazda, de ott lesz Czene Attila és Karsai Zita is. Az eddigi helyszíneken összesen több tízezren vizsgáltatták meg magukat.

Szeged | Szeged, Hunyadi tér: focipályás história | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Valaha csak szegény kétkezi munkások lakták, ma már él itt olyan polgár, aki nem kevés luxussal kibélelt, sokmilliós otthont építtetett ide magának. Ez, kérem, a Hunyadi tér, Öreg-Rókus központja, ahol focipályán pattog a labda, és Dózsa György parasztvezér emlékét hangulatos büfé őrzi.

Szeged | Kovács Kálmán Szegeden: tavaszra eltűnik a német szemét | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Szeged - Tavaszra nem marad az országban a német szemétből – ígérte pénteken Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára Szegeden.

Hódmezővásárhely | Egyik legsikeresebb szezonját zárta idén a vásárhelyi fürdő | delmagyar.hu -
Hódmezővásárhely - Sikeres szezont zárt a vásárhelyi strandfürdő, idén is tovább bővült a szolgáltatások köre. Jövőre új pavilonsort adnak át, és első jelentősebb rendezvényük egy vízilabdatorna lesz, amelyre a Kemény Dénes vezette válogatottat is várják.

Hódmezővásárhely | Vásárhely segít a nevelésben | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Hódmezővásárhely - Vásárhelyen példaértékű a közoktatásban a hátrányos helyzetű gyerekek integrációja – hangzott el tegnap az esélyegyenlőségről tartott konferencián, amely arról is szólt, hogyan segíthet egy önkormányzat a szülőknek a gyermeknevelésben.

Makó | M43-as: Brüsszelbe is elküldik a makói tiltakozásokat | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Makó - Becsey Zsolt EP-képviselő is megkapta tegnap az M43-as megépítését szorgalmazó aláírásgyűjtés íveit, hogy segítse a beruházás útját Brüsszelben. A képviselő azt mondta, szívesen lobbizna, ha lenne miért.

Makó | Félmilliárdot nyert bicikliútra Makó és Apátfalva | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Makó, Apátfalva - Uniós forrásokból összesen csaknem félmilliárd forintot nyert Makó és Apátfalva arra, hogy biztonságosabbá tegye a kerékpárosok közlekedését. A városban tíz, a községben két kilométernyi elkülönített útszakasz és vasúti átjáró is épül.

Szentes | Tavaszra befejeződik az otthon építése Szentesen | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szentes - A Bodrogi Bau munkásai még javában dolgoznak a szentesi parkerdőben, de előzetesen már 131-en jelentkeztek a 100 személy befogadására alkalmas bentlakásos otthonba.

Szentes | Nagytőkén segíthet a parlament | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Nagytőke - Az ötszáz lakosú Nagytőke egyedül nem tud polgármesteri hivatalt fenntartani, ezért körjegyzőséget hozna létre Eperjessel és Árpádhalommal. A baj csak az, nincs közös közigazgatási határuk.
Ám várhatóan a jövő héten kerül az országgyűlés elé az a módosító javaslat, mely szerint egymással nem határos, de egymáshoz közel eső települések is alakíthatnak körjegyzőséget.

0 megjegyzés: