Spiga

Csongrád megye a médiában 071218

Jövőre indul az M43-as építése - hír6.hu
A tervek szerint 2008-ban elkezdődhet a Szegedet a nagylaki határátkelőhellyel összekötő M43-as autópálya építése, az uniós támogatással megvalósuló beruházás során az út szakaszolva, de teljes műszaki tartalommal, kétszer két sávval készülhet el - jelentette ki Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára kedden Makón.

Algyő Nagyközség Honlapja
A 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény kimondja, hogy adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat. Ezért azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nál, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal.

Hírek - Szeged Városi Televízió
A jogszabályi háttér már meg van az úgynevezett szociális szövetkezetek alapítására. Ennek a vállalkozási formának a célja, hogy a munkanélküli emberek önfoglalkoztatóvá váljanak. Szociális szövetkezetek Európában már régóta működnek és sikeresek. Erről a speciális szövetkezeti formáról tájékoztatták az érdeklődőket ma Szegeden. A rendezvényen azok a mentorok és tanácsadók is bemutatkoztak, akik segítik majd a szociális szövetkezetek megalakítását és működését.

Hírek - Szeged Városi Televízió
Nem okozott fennakadást a hétvégi havazás, a Környezetgazdálkodási kft 14 géppel dolgozott az eltakarításán. Nem várható újabb, nagy mennyiségű havazás erre az évre, az utakat már mindenhol letakarították, az ingatlanok előtt pedig mindenkinek saját kötelessége a hó eltakarítása, ha ezt nem teszi meg akkor a figyelmeztetés után pénzbírságot is kiszabhatnak rá.

A Mindentudás egyetem-e? - hír6.hu
Az utóbbi egy hétben több probléma, de legalábbis kérdés merült fel a Mindentudás Egyeteme - Szeged (MESZ) előadássorozat háza táján. Az egyetemi kurzusként felvehető Mindentudás hallgatói fórumában zajlik az élet: sokan a szervezetlenséget róják fel a szervezőknek, a legtöbbeknek az elektronikus regisztrálási rendszer megbízhatatlansága jelenti a problémát. Ezt a kérdést kezdtük el körüljárni, de a hallgatóktól kapott többletinformációk alapján végül másra is bukkantunk. Mint ahogy az lenni szokott: a kulisszák mögött azért nem olyan szép a világ. Varázstalanítás következik.

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/
Az idén újra megnyitotta kapuját a Kossuth téren a karácsonyi vásár. A téren található kisházakban megannyi ajándék, és a hidegre való tekintettel forralt bor kapható!
&
A Szentes város fizető-parkoló üzemeltetője értesíti a Tisztelt parkolókat, hogy év végi munkanap áthelyezés miatt, az érvényes parkolási rend Szentesen 2007. december 22-től 2008. január 2-ig az alábbi:

Webradio
Nem sztrájkolnak kedden a postások, a Magyar Posta vezetése megállapodott ugyanis a kézbesítők szakszervezetével hétfőn. A kézbesítők keresete átlagosan 7,5 százalékkal nő jövőre.

Szeged Szerver
Várhatóan a jövő év elején eladják a Bartók Béla művelődési házat, hangzott el a pénteki szegedi közgyűlésen.

Webradio
Az OECD országokban elvégzett PISA felmérés adatai nem hízelgőek Magyarországra nézve. Csapó Benő, a SZTE Neveléstudományi Tanszékének professzora szerint a legnagyobb gond a magyar diákok gyenge szövegértése. Hallgassa meg interjúnkat is!

Makó | Meghalt Bogdánék babája és#8211; most még fizethetnek is | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Makó - A Pitvaroson élő Bogdánék, miután elvesztették öt hónapos kislányukat, ismerőseik biztatására műhibapert indítottak a makói kórház ellen. Bár az első szakértői vélemények az ő igazukat támasztották alá, az utolsó már nem, a bíróság pedig ezt vette figyelembe az ítélethozatalkor.


Makó | Tárlattal is csábít a makói fürdő | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Makó - Egyedi módon igyekszik felhívni a figyelmet új, fedett medencéjére a téli időszakban a makói fürdő: kiállításokat és más kulturális rendezvényeket szervez az előcsarnokba, illetve az emeleti galériába. Az egész megyében újszerű ötlet egy vendégtől származik, aki maga is fest.

Makó | Makói állatvédő egyesület segélykiáltása | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Makó - Segítséget várnak a makói állatvédők: a menhelyként szívességből használt tanyát rendbe kellene hozni, de az állatok gondozását is egyre nehezebben tudják megoldani. Az igazi megoldás persze a tartási kultúra meghonosodása volna – no meg egy új menhely építése.

Csongrád | Nem a Volánnak: helyi járat marad a bokrosi | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Csongrád - A csongrádi képviselők nem fogadták el a Volán javaslatát a bokrosi járat átminősítéséről. A vállalat azt kérte, legyen ez a busz helyközi.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A középkorban még éltek ott emberek
Létezik Magyarországon egy olyan civil szerveződés, amelyben levéltárosok, történészek és civil emberek azt tűzték ki célul, hogy az elpusztult településeken valamilyen emlékjelet állítanak. Makó-Rákoson már pünkösdkor felavattak egy emlékoszlopot – mondta el portálunknak Karsai Ildikó, művész.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Minden évben örömmel készülődnek
Felkészülten és örömmel várják a tanárok a december 20-án az iskola épületében sorra kerülőkarácsonyi hangversenyre azokat, akik az ünnepek előtt egy rövid időre megpihennének az ünnepi rohanásban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Nem emelnek adót Mindszenten
Mindszenten nem emelnek adót jövőre, így az ideinek megfelelő, nagyjából nyolcvanmillió forintos bevételre számít az önkormányzat - számolt be szerkesztőségünknek Seres Beáta, az Adócsoport vezetője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - 15 százalékkal több adó a Dél-Alföldön
Az év első tizenegy hónapjában 2006-hoz képest időarányosan 15 százalékkal, 397 milliárd forintra nőtt a kiemelt adónemekben beszedett adók nettó összege Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében - közölte Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Ismét menetrendszerint közlekednek
A vasúttársaság szakemberei egész éjjel azon dolgoztak, hogy december 18-án kedden hajnali üzemkezdetre visszaálljon a menetrend szerinti közlekedés.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A Szegedi Ifjúsági Napok is csatlakozott
Három vidéki fesztivál fogott össze, hogy mostantól együttműködve hatékonyabban szervezzenek bulikat nyaranta.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Idén is lesz bejgli-futás
2007-ben sem maradhat el a hódmezővásárhelyi futók hagyományos bejgli-futása. Idén december 30-án rendezik a strandolással egybekötött futó délelőttöt.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Ujhelyi István szerint példaértékű a vásárhelyi oktatási
Közpénzből nem megengedhető szegély és nem szegény iskolák működtetése – mondta Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő hétfőn a parlamentben. Ujhelyi István, az ÖTM államtitkára szerint a szegregáció kérdését Vásárhelyen példaértékű módon orvosolták.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A Liga feladta a sztrájkot
Nem folytatódik a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által határozatlan idõre meghirdetett sztrájk. A szakszervezetek a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak, valamint népszavazást kezdeményeznek a magántõke egészségügybe történõ bevonása ellen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Szabadtéri Városkarácsony Mórahalmon
Az eddigi hagyományoktól eltérően az idei Városkarácsonyt nem a színházteremben rendezik meg, hanem az Aranyszöm Rendezvényház udvarán. A műsorokon kívül a gasztronómia is helyet kap – tudtuk meg Teleki Ferencné programszervezőtől.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Zsombó iskolát bővítene
Januárban egy 144 millió forintos iskolabővítési és felújítási pályázatot ad be Zsombó – tájékoztatott a képviselő-testületi döntésről Gyuris Zsolt polgármester.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Ketten elhavaztak az 5-ösön is
A hirtelen leesett hó az 5-ös számú főúton is meglepetéseket okozott. Két frontális ütközéses baleset is történt a kisteleki szakaszon – tájékoztatott Micheli Ferenc rendőr százados, a Kisteleki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Karácsonyi hangverseny Sándorfalván
Néhány tekintetben újnak nevezhető az a karácsonyi hangverseny, melyet pénteken rendeznek meg Sándorfalván a Budai Sándor Művelődési Házban – tájékoztatott Pataki Zsuzsanna intézményvezető.

Befejeződött a tarjáni Zápor tó takarítása - hír6.hu
A tarjáni és északi városrészre hulló csapadékvizek összegyűjtésére és tárolására szolgáló tarjáni Zápor tó teljes körű kitakarítását, rendbehozatalát a Szegedi Vízmű november 20-án kezdte el. A december 20-ra tervezett eredeti határidőhöz képest hamarabb befejeződött a tó takarítása. A héten megkezdődik a tó vízzel való feltöltése is.

Hódmezővásárhely | Vásárhely a sztrájk városa | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Hódmezővásárhely - A kórházban, a vízműnél, a városházán és az iskolákban is sztrájkoltak tegnap Vásárhelyen. Az Erzsébet-kórház 47 orvosa a reggeli roham és a vérvételek után – délelőtt 10 és délután 2 közt – tiltakozott az egészségügyi reform ellen.

Hódmezővásárhely | Társadalmi békét a karácsonyfa alá! | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Hódmezővásárhely - A polgármester összetartást, sok szeretetet, az író társadalmi békét,a női kézilabdások kapitánya egy nagyobb sportcsarnokot, a tűzoltó egy vízszállító kocsit szeretne látni Vásárhely nagy, virtuális karácsonyfája alatt.

Hódmezővásárhely | Vásárhely tesz a globális felmelegedés ellen | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Hódmezővásárhely - Csak alternatív energiát fog használni egy vásárhelyi intézmény jövőre: Bacsa Pál képviselő javaslatát a közgyűlés jónak találta, s két önkormányzati iskola, valamint a kemping vezetősége már érdeklődött is a lehetőségről.

Hódmezővásárhely | Gazdák tüntettek a 47-esen | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Hódmezővásárhely - Százötven-száznyolcvan járművel, személy- és tehergépkocsival, traktorokkal zárták le a 47-es főút fél pályáját Hódmezővásárhely határában a tiltakozó gazdák.

Hódmezővásárhely | Névtelen, trágár levelek Hódmezővásárhelyen | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Hódmezővásárhely - A Demokrata Koalíció emblémájával és országos irodájának címével ellátott lapon kapott névtelen szerelmes levelet Bodré Zoltán vásárhelyi olvasónk. Trágár változat is felbukkant: azt egy ismerősének idős édesanyja kapta.

Szeged | Nőtt a beszedett adó összege a Dél-Alföldön | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Az év első tizenegy hónapjában 2006-hoz képest időarányosan 15 százalékkal, 397 milliárd forintra nőtt a kiemelt adónemekben beszedett adók nettó összege Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében - tájékoztatott Tamásné Czinege Csilla, az APEH regionális igazgatója.

Szeged | Munka a rácsok mögött | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - A szegedi Csillag elítéltjei átlagosan 14 évet töltenek a börtön falai között. Hogy ne tétlenül teljenek a mindennapjaik, mindannyiuk számára biztosítják a munkavégzés lehetőségét.

Szeged | Szerelem végzett az ásotthalmi rendőrrel | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Ásotthalom - Vasárnap délelőtt saját otthonában végzett magával egy fiatal rendőr. A 28 éves ásotthalmi férfi azért vetett véget életének, mert barátnője szakított vele. Úgy tudjuk, korábban is volt már egy öngyilkossági kísérlete.

Szeged | Alig csökken a különbség Algyő és Csanádpalota között | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Algyő - Algyőnek közel háromszor akkora a bevétele, mint a hasonló nagyságú Csanádpalotának, a különbség meg is látszik a két településen. Erről nem az ott élők tehetnek: az önkormányzat mindkét helyen kihasználja a lehetőségeit.

Szeged | A tiszteletesné, a pedofil és a nyugdíjas | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - estileg-lelkileg elhanyagolt tiszteletesné, pedofil parkőr és egy összetört nyugdíjas – a Beszélő fejek III. szereplői. A kisszínházban bemutatott Alan Bennett-darab premierje nem vonzott telt házat, de a színészek vastapsot kaptak.

Szeged | Pókerarc: 3 milliót nyert a bordányi Kovács József | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Bordány - Még nem tudja, mire költi nyereményét az a bordányi férfi, aki az RTL Klub Pókerarc című vetélkedőjének vasárnapi döntőjében hárommillió forinttal a zsebében szállt ki a játékból. Az 52 éves Kovács József a következő szerepléséig akarja növeszteni sörényét.

Szeged | Nemzetiségek napja a szegedi Somogyiban | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Kiállítások, filmvetítés, gyermekfoglalkozások lesznek ma, a nemzetiségek napján a szegedi Somogyi-könyvtárban. A földszinti gyermekkönyvtárban 15 órától a nemzetiségek karácsonyi szokásait elevenítik föl.
Ugyanitt adják át a Kedves olvasmányom című irodalmi pályázat díjait. Az első emeleten nemzetiségi folyóiratokban lapozgathatnak az érdeklődők, a filmklubban 14 órától Jiri Menzel Az én kis falum, valamint Emir Kusturica Macskajaj című filmjét vetítik.

A második emeleten a szomszédos népek karácsonyi ételeit bemutató könyvekből nyílik kamaratárlat, amely január 8-áig tekinthető meg.

Szeged | A jó lábbeli fél egészség | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Bármilyen banálisnak tűnik is, sok mozgásszervi panasz oka egyszerű „statikai probléma" – hallottuk az ortopéd szakorvostól. A számok megdöbbentőek: a gyerekek háromnegyede gerincferdüléses vagy bokasüllyedéses.

Szeged | Még nagyobb védelem a méhnyakrák ellen | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Szenzációnak számított az Amerikai Mikrobiológiai Társaság közelmúltban, Chicagóban megrendezett konferenciáján: a négykomponensű védőoltás nemcsak az eredetileg benne lévő két rákkeltő HPV-típus, hanem további tíz, méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen nyújt védelmet. Így a megelőzés még annál is szélesebb körű, mint azt eredetileg tervezték.

Szeged | Bunbury kedden a szegedi kisszínházban | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Oscar Wilde hazugságról és szerelemről szóló komédiáját, a Bunbury-t mutatják be kedden a kisszínházban. Két női szerepet féri alakít.

Szeged | Újra nyit a szegedi Alabárdos étterem | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Kedden Szegeden újra megnyílik eredeti helyén a legendás Alabárdos étterem. A hangulat, a kiszolgálás és az ételkínálat is a vendéglátás aranykorát idézi.

Szeged | Káosz és bizonytalanság a vasúton | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Tegnap reggel 6 órától lapzártánkig egyetlen vonat sem indult és érkezett be a szegedi nagyállomásra. Pedig a főváros és Szeged között tegnap is közlekedett egy vonatpár, az utasokat azonban erről senki sem értesítette. A Liga Szakszervezet bejelentette, hogy nem folytatják a sztrájkot, miután az országgyűlés megszavazta az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslatot.

Szeged | Munka a rácsok mögött | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - A szegedi Csillag elítéltjei átlagosan 14 évet töltenek a börtön falai között. Hogy ne tétlenül teljenek a mindennapjaik, mindannyiuk számára biztosítják a munkavégzés lehetőségét.

Sztrájkinfo blog - MÁV: továbbra is kiegyensúlyozott a vasúti közlekedés
Reggel sem Szegedről, sem Békéscsabáról nem indultak el hat óra után a vonatok. A vezénylés átszervezésével 35-40 százalékban sikerült biztosítani a közlekedést a délelőtti órákra. Elsősorban kocsivizsgálók és vonatkísérők körében nagy a sztrájkolók száma. A Budapest-Kelebia vonal rendben üzemel, beleértve a határforgalmat is. Kiskunhalas-Kiskunfélegyháza, valamint Kiskunhalas – Baja – Bátaszék között közlekednek a vonatok.

A Szeged – Cegléd vonalon reggelhez képest javult a helyzet: Szatymazon 10 órakor indult meg a forgalom. A szegedi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat a sztrájk miatt, így Szeged-Rendezőről, illetve Kiskundorozsmáról indulnak, illetve fordulnak vissza a vonatok Budapest felé. Békéscsabán szintén akadozik a vasúti közlekedés. A vésztői térségben részleges vonatkimaradások vannak. Mezőhegyes térségében részleges a forgalom. Szeged-Békéscsaba között, illetőleg Szeged-Rókus és Telekgerendás között járnak a vonatok. Telekgerendás és Békéscsaba között a vasút autóbusszal szállítja az utasokat. A Lakitelek-Kunszentmárton közötti szakaszon jelenleg nem sok vonat jár, mivel Csépán sztrájkolnak a vasutasok. A Hódmezővásárhely és Szolnok vonalon csak Martfőig jutnak el a vonatok.

Sztrájk Szegeden - hír6.hu
Egy szem orosz gyártmányú kis motorvonat morog a szegedi Nagyállomáson. Néhány méterrel odébb ketten a havat söprik le a peronról, a sínek között pedig egy vasútőr bóklászik, messziről rikító mellényében. A táblák üresek, a pénztárak közül egy tart nyitva, időnként egy isteni női hang búg az egész állomáson: „Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy reggel 6 órától határozatlan ideig vasutassztrájkot tartanak...", kérik még a megértést és a türelmet is. Ahogy szokták. Szóval nagyjából így fest egy munkabeszüntetés Szegeden.

BEOL.hu - BEOL
Izgalmas koncentráció zajlik immár a fesztiválpiacon is: két érdekeltségi körbe tartozó három vidéki nyári nagyrendezvény szervezői új együttműködési modellt dolgoztak ki.

Holdrabló: A Pick Zrt. legnagyobb tahója
A Pick Szeged Zrt. Délhús Rt-jénél dolgozik egy ritka nagy tarhonya, aki a bunkóságot cinizmussal párosítja, ráadásul egy olyan dologban, amiben semmi vicces nincsen. Mivel derék tarhonyánk nevét nem tudjuk, sem titulusát, ezért most büntibe kergetjük az egész Pick Szegedet!

0 megjegyzés: