Spiga

Csongrád megye a médiában 080105-06

Webradio
Szeged - Ha eladják a Bartók Béla művelődési Házat, akkor számtalan civil szervezet kerülhet az utcára, mert nem képesek megfizetni a piaci bérleti díjakat.

Hic et nunc
megörültem a postaládából kivett szép, Szeged feliratú naptárnak, mondván dejó, biztos szegedi képek vannak benne, Szeged meg szép, szóval már a 4. szép naptár lenne, aztán kinyitottam, de minek...

csak a szokásos, x milliós támogatással épül újjá Tarján, a Vedres, blablabla. a piros munkagépeket meg a szelektív hulladékgyűjtőket ábrázoló képek a kedvenceem, öröm volna egy hónapon át azokat nézegetni...

A liberalizált áram sem hoz azonnal csökkenést - Szeged Városi Televízió
Villemosenrgia - Január elseje óta bárki dönthet arról, kitől szeretné vásárolni a villamosenergiát, a szolgáltatók tarifatábláira azonban még várni kell. A liberalizált árampiacra vonatkozó vaskos jogszabályt még csak most tanulmányozzák a cégek, például a Démász is. A verseny eleinte nem jár majd árcsökkenéssel, sőt inkább drágul az áram.

:: Eric ::
Szegénység - Az Európai Bizottság a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének nyilvánította 2010-et. A magyar lakosság körülbelül 40 százaléka tekinthető szegénynek. A 48 ezer lakosú Hódmezővásárhelyen 2500 ember szorult ki a munkaerőpiacól....
A magyar szociálpolitikát nem a prevenció, hanem a tűzoltás jellemzi – állítja Ferge Zsuzsa szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a magyar kormány által életre hívott Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program vezetője. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora a napokban Hódmezővásárhelyen tartott előadást a magyarországi szegénység, ezen belül is a gyermekszegénység helyzetéről.

Webradio
Szeged - Dr. Kondorosi Ferenc, az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztos volt pénteken délután a Közéleti Kávéház vendége, s a program előtt exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek.

Szeged Szerver
Csongrád megye - A legnagyobb árbevételt elérő hazai cégek 500-as listáján a Pick Szeged a 113. a Sole Mizo két hellyel követi a húsipari céget. A KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő kft. jelenleg a 172. a rangsorban.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A hétvégi kistérségi orvosi ügyeletet Szentesen a Mentőállomáson tartják, a Sima Ferenc utca 29-33 szám alatt. Ide fordulhatnak segítségért Árpádhalom,Derekegyház, Nagytőke, Cserebökény, Magyartés, Szegvár, Fábiánsebestyén, Eperjes és Nagymágocs lakói is. A hívható telefonszámok: a 104-es segélyszám, vagy a 62/474-374. A hétvégi gyermekügyeletet is a mentőállomáson látják el de.: 9-11 óráig. Ezen a rendelési időn kívül pedig a Kórház gyermekosztályán fogadják a beteg gyermekeket. A hét végén a gyógyszertári ügyeletet a Kossuth tér 5.szám alatt található Dr. Bugyi István patika tartja, amely reggel 8-tól este 8 -ig tart nyitva. Az éjszakai ügyelet este 8 órától reggel 8 óráig csak sürgős esetben vehető igénybe. T.sz.-a: 63/ 312-142. Az orvosi ügyeletek hétfőn reggel 7 óráig tartanak.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Szombaton délután Szentesen a Városi Könyvtárban megnyílt az intézmény idei első kiállítása, a Paletta Alkotókör tárlata. G. Szabó Lenke, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy ebben az évben is folytatják a már hagyományosnak mondható, és kéthetente nyíló kiállítások sorozatát. A négy főből álló alkotókör munkáiból most megrendezett tárlatot Sziklay Sándor festőművész ajánlotta a már a megnyitón is szép számmal megjelent látogatónak. Kispálné Fejes Erzsébet, a közösség egyik tagja rádiónknak nyilatkozva kiemelte, hogy sikerült egy rendkívül széleskörű témát magábafoglaló kiállítással bemutatkozniuk az érdeklődőknek. A festmények január 25-ig tekinthetők meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Mindszent - Hétfőn benyújtják a pályázatot a csatornázásra Mindszenten, miután a képviselő testület január harmadiki rendkívüli ülésén megszavazta az ehhez szükséges önerőt – közölte Hevesi István képviselő, a Mindszenti Víziközmű Társulat intézőbizottságának elnöke. A pályázat önerejét hitelből biztosítja az önkormányzat. A benyújtáshoz még jövő héten hétfőn a polgármesternek alá kell írnia az okmányokat. Az intézőbizottság hétfőn határozza meg, mikor kezdődik a befizetés. Szeretnék minél hamarabb elkezdeni, mert a gyorsasággal kevesebb hitelt kell a társulatnak felvenni. A hitelt most Mindszent városa veszi fel, amelynek összege harminchét millió forint.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes- Mindenképpen csak ideiglenes megoldásként képzelhető el, hogy a Dél-Alföldi légimentőbázis a jakabszállási reptéren működjön - jelentette ki az OMSZ Légimentő Kht. igazgatója. Túri Péter bízik abban, hogy az egészségügyi minisztérium betartja ígéretét, és nyár közepéig elkészülhet a szentesi leszállóhely, hiszen csak így lehet biztosítani az ország teljes lefedettségét és azt, hogy 15-20 percen belül bárhová eljuthassanak a helikopterek. A jakabszállási reptér tulajdonosa még decemberben ajánlotta fel a szaktárcának a tökéletesen felszerelt létesítményt, és Horváth Ágnes miniszter a napokban jelölte ki a tárgyalásokat lebonyolító embereit.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szenetes - Ebben az évben várhatóan jelentős mértékben megújul a szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság szerállománya. Az előzetes információk szerint legkésőbb nyár végére megérkezik a magasból mentő gépjármű, melynek segítségével valamivel 10 emeletnél magasabb területen is tudják végezni feladataikat, és természetesen azokat is, amelyeket eddig létrás szerrel láttak le. Az év végére várják a vízszállító gépjármű birtokba vételét, melyet szintén döntően pályázati forrásokból szereztek be. Ezekkel a szerekkel műszakilag megújultan, valamint a jó összetételű, fiatal személyi állománnyal jó színvonalon és nagy biztonsággal tudják garantálni a térség számára a tűzvédelmet és a rájuk háruló műszaki mentéseket – nyilatkozta rádiónknak Kajtár István tűzoltó parancsnok.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Már készíti a szentesi Rendőrkapitányság az előző esztendő statisztikái alapján az évértékelést, melyben döntő helyet kap a bűnügyi tevékenységük elemzése. Ezen a terület várhatóan megyei összehasonlításban az első vagy második helyen szerepelnek, de ennél kedvezőtlenebb képet mutatnak a közlekedési baleseteket feltáró tények. Sajnos az elmúlt évben 7 halálos és 37 súlyos, valamint 60 könnyebb sérüléssel járó baleset történt térségünk közútjain. Bár ezek az adatok a 2006-os számokhoz viszonyítva minimális mértékű csökkenő tendenciát mutatnak, mégis ebben az évben a rendőrkapitány itt vár előrelépést. Balogh Szabó Imre elmondta, hogy annak ellenére szeretnének javítani a baleseti statisztikán, hogy tudják: nemcsak a rendőrségen, a járőrökön múlik ez. Bízik abban, hogy a most kapott traffipax rendszeres használatával, következetes számonkéréssel a gyorshajtókat kiszűrik, és talán más, civil szervezetek közreműködésével fejlődhet a közlekedési morál is.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Az előzetes adatok alapján megállt Szentes lakosságának csökkenése. Ennek egyik oka, hogy ha nagyon kis mértékben is, de növekedett a születések száma, másrészt a migráció, a vándorlás is kedvezően befolyásolja a számok alakulását. A születéseknél az a tapasztalat, hogy még mindig csak az egyharmaduk helybéli szülők gyermeke, kétharmaduk a Dr. Bugyi István Kórház ellátási területéről érkezik. Mindesetre a szakemberek szerint még évek és természetesen kedvező társadalmi változások kellenek ahhoz, hogy emelkedő gyermeklétszámról lehessen beszélni

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Szentes önkormányzata pályázatot adott be a Regionális Fejlesztési Tanácshoz a ligeti strand parkolási lehetőségeinek a fejlesztésére. Ennek keretében az Alsóréti városrészben az un. Vecseri fokot lefednék, és ott épülne ki egy nagyobb mennyiségű személygépkocsi befogadására alkalmas terület, illetve hosszabb távon azt is tervezik, hogy ide helyeznék át a strand főbejáratát. Ez utóbbi többek között azt is eredményezné, hogy mentesítenék a helyi védettségű Széchenyi ligetet a gépjárművek által okozott levegő szennyezéstől. A pályázat elbírálása ez év tavaszán várható, siker esetén a megvalósítás akár ebben az évben meg is kezdődhet. A teljes megvalósítás azonban valószínűleg a következő év elejére nyúlhat át.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Aránylag kedvező a mezőgazdasági vállalkozások helyzete – nyilatkozta rádiónknak Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az egyik térségi mezőgazdasági egység vezetője. A megnövekedett gabonaárak, a jó irányban megváltozott piaci pozíciók jelentős mértékben segítették az ágazat stabilizálását. A vesztesek közé sorolta a sertéstartókat, illetve esetenként a baromfitenyésztőket. Összességében azonban emelkedő tendencia figyelhető meg a mezőgazdaság területén, amihez nagyban hozzájárul Románia és Bulgária uniós csatlakozása. Ez egy egyre inkább fizetőképes és nagy fogyasztópiac megjelenését jelenti az Alföldön gazdálkodók számára. Nemcsak a mezőgazdasági, hanem az élelmiszeripari termékek iránt is megnőtt a kereslet, amit mindenképpen ki kell használni az agrár ágazatnak.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Újabb baleset történt
Balástya - Hárman sérültek meg abban a balesetben, amely tegnap este történt az M5-ös autópályán – tájékoztatott Tuczakov Szilvána, a CSMRFK sajtóreferense.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A hajléktalan szállón jelentkezett, elfogták
A Magyar Köztársaság területén illegálisan tartózkodó szerbiai állampolgárral jártak el a rendőrök tegnap este Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Idősebb állatokat szűrnek ingyen
Hódmezővásárhely - Az októberi ivartalanítás során olyan jó munkakapcsolat alakult ki az egyesület és az együttműködő állatorvosok között, hogy januárban egy újabb akciót hirdet meg a Konrad Lorenz Természet és Állatvédő Egyesület – tudtuk meg Dömötör Júlia egyesületi elnöktől.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Folytathatják tanulmányaikat az algyőiek
Algyő - 2007. szeptember 11-én indult útjára a „Sok-mindent-tudás-egyeteme” Algyőn. Óriási érdeklődés kísérte eddig az I. szemesztert. Nincs sok pihenés, január 8-ától folytatódnak az érdekesebbnél érdekesebb előadások...
Nagyon ígéretesen hangzik az I. szemeszter következő eladása is, ugyanis január 8-án Pusztai János, kutató az algyői repülés történetéről fog szólni.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Belekóstolhatunk a programokba
Szeged- A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői már most gondoltak mindazokra, akik többet szeretnének megtudni a fesztivál műsoráról. A januárban induló sorozat segítségével, a REÖK-ben szervezett esteken a Játékok idei bemutatóiból adnak ízelítőt az alkotók. Az első, január 7-i programon Puccini Turandot-járól esik szó, mely legutóbb 1989-ben szerepelt a Játékok műsorán. Az opera újbóli bemutatásának apropója a zeneszerző halálának 150. évfordulója.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Jól sikerült az átalakulás

Makó - Zökkenőmentesen sikerült összehangolni Makón a korábbi három általános iskola egy irányítás alá helyezését és a további közös munkát – számolt be szerkesztőségünknek Almási Pál, az iskola igazgatója

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Makón nőtt a születések száma
Makó - A makói újszülöttek köszöntésekor Dr. Bakos Gáborné orvosigazgató szerkesztőségünknek elmondta, az előző évben 375 szülés volt a kórházban, ami 56 szüléssel, azaz tizennyolc százalékkal több a korábbinál. Makón 2007-ben tizenhárom külföldi szült, ez hatvan százalékos növekedést jelent.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Fejleszteni kell a közösségi közlekedést - 8 milliárd eurónk van
Fejleszteni kell a közösségi közlekedést, ezzel csökkenthetők a közlekedési dugók, a légszennyezés, a balesetek okozta károk - jelentette ki Hegyi Gyula szocialista Európai Parlamenti (EP) képviselő pénteken Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A nagyszülök fojtogatták a kisfiút?
Szeged - A gyámhivatal az édesapa felügyelete alá helyezte Mehmet Karcsikát.

Csongrád | Átköltöztették az éhező csongrádi marhákat | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Csongrád - Egy közeli istállóba költöztették át pénteken az alultáplált szarvasmarhákat a csongrádi tanyáról. Az elkobzott állatok lábon tették meg a hatszáz métert. Ami történik, valójában családi tragédia.

Szeged | Mehmet Tüysüz ismét magával vitte Karcsikát | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - Mehmet Karcsit péntek délben az iskolából egy gyámügyi végzést lobogtatva elvitte az apja, jelenleg a fővárosban vannak. A nagyszülők azt mondták, Mehmet Tüysüz jogtalanul járt el, szerintük a kisfiút a férfi ugyanúgy elrabolta, mint három és fél éve.

Szeged | Korán kezdődtek a szegedi leárazások | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Sokkal korábban kezdődött a nagy téli leárazás: egyes szegedi üzletek már tavaly november óta akcióznak. Nem is kicsit: 30-50, helyenként 70 százalékot is engednek. Csak a „leárazás" feliratú pólók nem olcsóbbak. A lehetséges ok, hogy a kereskedők karácsony előtt mindenből jóval többet szereznek be, mint amennyi valóban elfogy.

Szeged | Pasinszki: Tánczos Gábor ártatlan | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Hála Istennek, örülök neki! – így fogadta Pasinszki József a hírt, hogy Tánczos Gábort kilenc év börtön után január 20-án feltételesen szabadlábra helyezik. A szegedi vegyész a védelem szakértőjeként közreműködött a körmendi gyermekgyilkossági perben.

Szeged | Z. Nagy: kávé, számla nélkül - egy hónapra be kell zárni | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Szeged - Két kávéért nem adtak számlát, ezért az APEH egy hónapra bezáratta és pénzbírsággal sújtotta a Dugonics téri Z. Nagy cukrászdát. A London Pub söröző és kávéház továbbra is zavartalanul üzemel.

Szeged | Betegszámla ár nélkül | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Idén már tételes elszámolást kapunk a járóbeteg-szakrendeléseken is, amelynek célja a páciensek tájékoztatása. Szegedi tapasztalataink szerint a betegszámláról sok minden kiderül, csak a vizsgálatok ára nem.

Szeged | Eltűnt a szegedi Szent István tér szégyenfoltja | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - Szegedi viszonylatban drágák a lakások, üzletek és irodák, amelyeket a kívülről már megfiatalodott Szent István téri műemlék sarokházban alakítanak ki – mondja a beruházó. Most belül folyik a munka, júliusra elkészülnek.

Szeged | Rektori fogadás | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Újévi fogadáson látta vendégül pénteken Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az univerzitás társrektorait, ipari, gazdasági és kulturális partnereit, a város vezetőit, prominens személyiségeit.

Szeged | Közalkalmazotti állások: csak pályázattal tölthetők be | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Szeged - Tavaly szeptember óta már csak pályázat útján lehet betölteni a közalkalmazotti álláshelyeket, a január elseje óta hatályos kormányrendelet szerint pedig a hirdetéseket interneten is közzé kell tenni.

Szeged | Több mint egy órát kell várakozni a röszkei határátkelőnél | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Röszke - Több mint egy órát kell várakozni a röszkei határátkelő belépő oldalán a karácsonyi ünnepek után hazainduló szerb vendégmunkások tömege miatt. Nagylakon és Kiszomboron nincs várakozás, mindkét átkelőn folyamatos a forgalom.

Szeged | Szánkó nélkül maradtak a szegediek | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Amíg nem esett le a hó, nem esett le a szegedieknek, hogy szükség lehet szánkóra. A város üzleteiben napok óta hiánycikk a ródli.

Szeged | Elvitte a SZIN nyereségét az Ice | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - A szegedi SZIN Ice költségvetése 28,5 millió forint volt, a 2007 végén debütáló rendezvény 4,5 milliós veszteséggel zárt. A fesztiválon 7 ezer 500-an buliztak a három nap alatt.

Hódmezővásárhely | Öreg állatokat szűrnek januártól Vásárhelyen | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Hódmezővásárhely - A vásárhelyi állatvédő egyesület szervezésében hat állatorvos januárban öreg állatok ingyenes szűrővizsgálatát tartja. A hetedik életévüket betöltött macskákat, kutyákat ellenőrzik, s ha van valami panaszuk, azt kedvezményesen orvosolják is, ha gazdájuk akarja.

Hódmezővásárhely | Összefogtak a bankpalotáért Mindszenten | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Mindszent - Összefogtak a városukat szerető mindszentiek, elhatározták: előteremtik a pénzt a 97 esztendős bankpalota felújítására. A központban lévő patinás épületet átadása óta háromszor renoválták, s ezalatt teljesen leverték valamennyi díszét.

Hódmezővásárhely | Negyvennyolc új munkahely Újvároson | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Hódmezővásárhely - Vásárhely-Újvároson ötvennyolc család igényelt lakásfelújítási támogatást, az önkormányzattól több mint 14 millió forintot kaptak erre a célra.

Makó | Ismét működik a régi Démász-iroda Makón | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Makó - Újra a régi helyen, ráadásul este nyolcig várja szerdánként az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodája a makóiakat.

Makó | A pokoli meglepetés éve a 43-as főúton | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Makó - Háromszorosára, ötszörösére nőtt forgalommal köszöntött be az új év tavaly a 43-as mellett élő ezrek életébe. A Románia és Bulgária uniós csatlakozása nyomán megnőtt forgalomban a veszély is nagyobb. Idén nemcsak az M43-as építése kezdődik el: százmilliókat szán a kormány a lepusztult főút biztonságosabbá tételére is.

Szentes | Nyugalmat és unokát vár 2008-tól Szentes polgármestere | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Szentes - Átmeneti évnek nevezte 2007-et lapunknak adott interjújában Szirbik Imre Szentes MSZP-s polgármestere, a térség országgyűlési képviselője. Az új esztendőtől alkotó nyugalmat és unokája megszületését várja.

HírExtra
Szeged -Nyugalom és békés élet legyen az országban, a megkezdett fejlődés, pedig rendben haladjon - ezt szeretné a szegedi MSZP vezetője; Kozma József pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: Szegeden a tavaly elkezdett változások idén folyatatódnak, ezáltal javul majd a város lakóinak életminősége.

0 megjegyzés: