Spiga

Csongrád megye a médiában 080114

Hírszerző - Belföld - Egyre szegényebbek a tanyasiak
Csongrád megye - Egyre jobban elszegényednek a tanyasiak - derül ki egy most elkészült felmérésből. Csak Csongrád megyében 38 ezer ember él tanyákon, tanyaközpontokban, közülük - az óvatos becslések szerint - legalább tíz százalék nagyon szegény körülmények között tengődik.

Duna Televízió
Szeged - Egy jogszabály értelmében januártól finanszírozás nélkül maradt volna a szegedi klinikai központ, mert nem tette mindenki által elérhetővé várólistáit az interneten. Az erre vonatkozó jogszabály azonban december 31-ével hatályát vesztette. A listákat fenntartják, folyamatosan frissítik, az adatvédelmet azonban nem látják biztosítottnak. Szerintük fontosabb lenne azt vizsgálni, mi duzzasztja fel a várólistákat.

Híradó
Makó - Ismét megéri fokhagymát termeszteni Makón. A kereslet nagy, és a kínai fokhagyma évekig tartó egyeduralma is megszűnni látszik. A kereskedők mégis aggódnak. A gazdák ugyanis nem fognak össze, sokan hónapokra visszatartják az árut, így a legnagyobb termelők azt mondják: ennek az lesz a következménye, hogy a külföldi megrendelők lemondanak majd a hazai, jó minőségű, a gyógyszeriparban és a gasztronómiában is elterjedt növényről.

Duna Televízió
Csongrad megye - Harminchétezer ember él Csongrád megye tanyáin, "külterületén", közülük legalább ezren a városi hajléktalanokéhoz hasonló helyzetben. Sokan az olcsóbb élet reményében költöztek "ki". Változó, hogyan tudnak velük törődni az önkormányzatok. Akkor terelődik rájuk országos figyelem, amikor megfagynak, vagy éheznek a jószágaik.

Ismét eltűnik Mehmet Karcsi? Az apa útlevelet igényelt! - Belföld - Cikkek - STOP
Szeged - Újabb - sokadik - fordulat történt a szegedi kisfiú, Mehmet Karcsika ügyében. A békéscsabai Okmányirodánál ugyanis a napokban útlevelet akart kérni a török apa a fiának. A nagymama szerint Karcsikát ismét Törökországba akarják vinni, ez a napnál is világosabb. Egyszer már elrabolták unokáját, most pedig az ideiglenesen apjánál elhelyezett fiúra hasonló sors vár - igaz a hivatalnokok szemfülesek voltak és megtagadták az úti okmányok kiadását.

Algyő Nagyközség Honlapja
Algyő, felhíváás - Tisztelettel tájékoztatjuk az algyői lakosokat, hogy Algyő lakossági tüdőszűrését 2008. január 17-24-e közötti időpontra (5 szűrési nap) ütemezték be. A szűrésről kialakított szakmai irányelvek változásával jelenleg a 40-70 év között lévő nők és férfiak csoportjából álló rizi-kócsoport szűrését tartják elsődlegesnek, de a lakosság más korcsoportjai is részt vehetnek a tüdőszűrésen.

Szeged egyre biztonságosabb? - hír6.hu
Szeged - Magabiztos polgármesteri kijelentés, vegyes tendenciák

:: Eric ::
Szerbia, Vajdaság - A szerbiai önkormányzatokról szóló törvény lehetővé teszi a községeknek, hogy kisebbségi nyelvű médiumok alapítói legyenek.

Városi Visszhang Szentes » A Magyar Kultúra Napjára
Szentes - A városi könyvtárban január 17-én emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról, amikor az érdeklődők 18 órától Bucsány György ny. középiskolai tanár, városunk díszpolgára előadását "Magyar néphymnussá válandik…" címmel hallgathatják meg. Zongorán közreműködik Lakatos Béla művész-tanár.

Városi Visszhang Szentes » Kultúra napi műsor a Művészetek Házában
Szentes - A városi könyvtárban január 17-én emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról, amikor aA Magyar Kultúra Napja tiszteletére zenés irodalmi műsor keretében képzőművészeti kiállítás nyílik a Művészetek Házában január 21-én 17 órakor.

Városi Visszhang Szentes » Gondolkodók klubja
Szentes - Miért éleződött ki Magyarországon az egészségügyről szóló vita? - teszi fel a kérdést a Gondolkodók Klubja következő összejövetele január 14-én. Az érdeklődőket 18 órára várják.

Átmeneti üzemszünet a fürdőben | Makó
Makó, felhívás - A Makó Városi Termál- és Gyógyfürdő értesíti vendégeit, hogy január 19–20-án az I. számú termálkút teljes körű vizsgálata miatt a régi épületben található szolgáltatások nem állnak rendelkezésre. A fürdeni vágyókat a tanmedence zavartalanul fogadja.

Makó díszpolgárát köszöntöttük 80. születésnapján | Makó
Makó - Csendes megemlékezésnek tervezték, mégis a makói Városháza nagytermét megtöltő rendezvénnyé vált január 11-én, pénteken dr. Tóth Ferencnek, Makó város díszpolgárának a 80. születésnapját ünneplő konferencia. A köszöntőkben kiemelték, nincs olyan makói, aki haragban, ellenségeskedésben állna vele, bárki bizalommal fordulhat hozzá segítségért. Dr. Tóth Ferenc viszontválaszában arról beszélt, mindaz, amit megírt, kikutatott, csak alap, a fiatalokra vár annak továbbgondolása, kidolgozása.

Sándorfalva város önkormányzatának hivatalos honlapja.
Sándorfalva, felhívás - Megváltozott a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje.

Hétfő:
8:00- 12:00

Kedd:
8:00- 12:00

Szerda:
13:00-17:00

Csütörtök:
8:00- 12:00
12:30-15:30
Péntek:
Nincs

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - A bontási engedélyek kézhezvétele után, várhatóan májusban kezdődhet a Petőfi Szálló felújítása - mondta rádiónknak Zsohár Árpád. A csúszás oka, hogy még az elmúlt hetekben is módosították a kiviteli terveket. A Pendola Kft. tulajdonos-ügyvezetője a hétvégén is Szentesen tárgyalt és reményei szerint 2011 végére befejeződik az épület teljes rekonstrukciója. Ezen a héten körbekerítik a szállót, a Kossuth utca felőli részen a taxik helyén egy fedett gyalogos közlekedőt alakítanak ki. A Petőfi Cukrászda zavartalan működését biztosítja a befektető ez év nyaráig és a felújítás előrehaladtával ez az egység nyit ki először.

Szegedi statisztikai adatok - Szeged Városi Televízió
Szeged - 2005-ben Szegeden 1000 férfira csaknem 200-al több nő jutott. A vidéki nagyvárosok közül a csongrádi megyeszékhely a legjobban elnőiesedett. A családi állapot, az iskolázottsági és egyéb mutatókon túl ez is kiderül a statisztikai hivatal napokban megjelent legújabb felméréséből.

Hídkorlát nélkül - Szeged Városi Televízió
Szeged - Hétfőre várható a döntés az Bertalan híd korlátjának helyreállításáról. A hét eleji baleset óta a hiányos korlát, illetve a lezárt rész miatt balesetveszélyes hídnak ez a szakasza.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - E hét végén tartja éves közgyűlését a Szentesi Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület A horgászokat az Ifjúsági Házba várják január 20-án, vasárnap fél 9-re. Amennyiben erre az időpontra nem érkezik meg a mintegy 1400 fős tagság több mint fele, akkor határozatképtelenség miatt 9 órára ismételten összehívják a közgyűlést. Ebben az esetben már a jelenlévők számától függetlenül határozatképes lesz a közgyűlés. Napirenden az elnöki és bizottsági beszámolókon kívül az alapszabály módosítása is szerepel. A horgászegyesület Szentes legnagyobb létszámú civil szervezete és mintegy 20 hektár saját vízfelületen biztosítja a horgászást.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Január 4-én hatályba lépett a termőföld védelméről szóló 2007. évi 129. törvény a beruházásokkal kapcsolatos talajvédelmi járulékról. A járulék lényege, hogy a beruházás, építés során mentett humuszos termőréteg legnagyobb hányada az építés befejezése utáni területrendezésre, rekultivációra kerüljön felhasználásra. A helyben fel nem használt humuszos termőréteg átruházható, azonban csupán eredeti funkciójának megfelelően termőrétegeként vagy termesztő közeg előállítására. A beruházónak tehát a helyben fel nem használt humuszos termőréteg után talajvédelmi járulékot kell fizetni. A járulék nem szankció, hanem egy eszköz a talajvédelmi hatóság kezében, hogy a beruházót a talaj termőrétegével való takarékos, körültekintő gazdálkodásra ösztönözze. A törvény kimondja, hogy a humuszos termőréteg mentésével, hasznosításával kapcsolatos munkálatokat a beruházás engedélyezése céljából készített terveknek tartalmazniuk kell. A járulék mértékét a törvény a talaj humusztartalma szerint differenciálja: 2,5% humusztartalom alatt 150 Ft/m3, 2,5 % humusztartalom fölött pedig 250 Ft/m3.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Tavaly terveztek, idén építenek Földeákon
Földeák - Földeákon ebben az évben az iskolát újítanák meg, szálláshelyet alakítanának ki és utcákat tennének rendbe a tervek szerint – mondta el szerkesztőségünknek Vass Imre polgármester.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Semmilyen okmányuk nem volt
Csongrád megye - Illegális határátlépőket fogtak a határrendészeti járőrök szombaton késő este Ásotthalom külterületén.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Betörték a szélvédőt
Szeged - Csoportos garázdaság és lopás kísérlet megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Szegedi Rendőrkapitányság három szegedi férfi ellen.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Amfetamin a zsebben
Csongrád - Ismét kábítószerrel visszaélőket fogtak a csongrádi rendőrök a hétvégén – tájékoztatott Dr. Tuczakov Szilvána a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kicsit klasszikus, kicsit modern, nagyon Bethlen
Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium diákbálján százhúsz fiatal járta a Fogarassy Judit által megálmodott koreográfia szerint a nyitótáncot.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Év végén nyílhat a makói gázcsap
Makó - A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1 500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Továbbra is ápolják a testvérkapcsolatokat Földeákon
Földeák - Földeákon jól sikerültek a kávéházi esték, az idei második rendezvény a művelődési házban egy madárkiállítás lesz – számolt be a tervekről és az előző évi tapasztalatokról Búzásné Vízi Judit.

Szeged | Még mindig adószámokért állnak sorba az őstermelők | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - Az őstermelők adószámért rohamozták meg az APEH ügyfélszolgálatait, holnap jár le ugyanis a határidő. Az algyői Tóth Ferenc viszont hiába kezdte el időben az ügyintézést, mégis pórul járt: adószám híján nem tudta eladni a malacait.

Szeged | Így lesz a diákból akadémikus | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Mostani sikereihez mennyit tett hozzá a középiskolásoknak szóló versenyeken elért diadal – tettük fel a kérdést ismert Csongrád megyeieknek. Olyan fiatalokat is újra megkerestünk, akiknek néhány éve elért győzelmükről lapunkban is beszámoltunk.

Szeged | Tizennégy évfolyam az iskolában | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.

Szeged | Lapozható divatkiállítás | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Az idei év végéig mindenki megnézheti a Fekete Házban, hogyan öltöztek a régi szegediek. A divattörténeti kiállítás anyaga most könyvben is megjelent.

Szeged | Kisteleken aquafalut építenek | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Kistelek - Kisteleken mernek nagyot álmodni. Tavaly több olyan beruházás valósult meg a Csongrád megyei kisvárosban, ami korábban utópisztikus tervnek tűnhetett. Többek között hazánk egyik legmodernebb egynapos sebészete és egy 3600 négyzetméteres logisztikai központ épült meg 2007-ben. A település polgármestere, Nagy Sándor idén is megaprojektről álmodik.

Szeged | Három évtizedet tűzközelben | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Tanyatűz, árvíz, felborult tartálykocsi, lezuhant mentőhelikopter – csak néhány eset, amely beleégett Szöllősi Sándor tűzoltó ezredes emlékezetébe az elmúlt harminckét év alatt. Mégis a gyerekek elvesztése viselte meg legjobban.

Szeged | KÉSZ: 700 nap, 133 milliárd | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Még azon a napon is negyvenen dolgoztak a KÉSZ Holding Zrt.-nél a kormányzati negyed projekten, amikor a kormány közölte, hogy megállítja a beruházást – mondta Jutasi Zoltán vezérigazgató a Délmagyarország és a Szegedi Városi Televízió közös műsorában, a Szemköztben.

Szeged | Ugyanúgy készítik a Pick szalámit, mint 140 éve | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Szeged - A Pick szegedi téliszalámi az első magyar védett eredetű élelmiszer-ipari termék lett az Európai Bizottság 2007 karácsonya előtt meghozott döntése alapján. Hasonló terméket ettől kezdve nem lehet gyártani. A közkedvelt „szegedikum" a jövőben dobozban, számozott termékként kerül forgalomba, a védettséget egy uniós szinten egységes logóval az áru címkéjén is feltüntetik.

Szeged | Menyegző a JATIK-ben | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Könyvvel a hónuk alatt szaladgáló egyetemisták helyett a hét végén barackillattal, tüllökkel és esküvő előtt álló párokkal telt meg a TIK átriuma.

Szeged | Újabb fordulat a Mehmet Karcsi-ügyben | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Újabb - sokadik - fordulat történt a szegedi kisfiú, Mehmet Karcsika ügyében. A békéscsabai Okmányirodánál ugyanis a napokban útlevelet akart kérni a török apa a fiának.

Szeged | Késik az integrált oktatásért járó pénz | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Egy fillért sem láttak még a hátrányos helyzetűek integrált oktatásáért gyermekenként járó 61 ezer 500 forintból a programhoz kapcsolódó szegedi iskolák. Ugyanakkor egy országos felmérés szerint sok intézmény csak a különpénz miatt mondja magáról, hogy alkalmazza a módszert és nem azért, hogy segítsen együtt tanulni roma és nem roma gyerekeknek.

Hódmezővásárhely | Szomszédok voltak, egybekeltek és#8211; ötven éve | delmagyar.hu - Szeged -
Mártély - Eleinte csak szomszédai voltak egymásnak a vásárhelyi Szentesi utcában Béres Károly és Bereczki Mária. Aztán a fiatalok szerelmesek lettek, s 1957 karácsonyának első napján össze is házasodtak. Negyvenhárom esztendeje Mártélyon élnek, s nemrég tartották az aranylakodalmukat.

Hódmezővásárhely | Lassan kiürül a volt megyeháza | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Hódmezővásárhely - Már csak szakaszosan fűtik a vásárhelyi, Városház utcai központi rendelőintézet – korábbi megyeháza – hatalmas épületét, melyből a rendelések zömét már tavaly elköltöztették. Az ott maradt felnőtt-, gyermek- és fogorvosok valószínűleg még az idén új helyet kapnak a várostól.

Makó | Akár már az év végén beindulhat a makói földgáz kitermelése | delmagyar.hu - Szeged - hírek,
Makó - A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1 500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. A feltárást végző kanadai cég továbbra is partnert keres a vállalkozásba.

Makó | Forgalmi vészhelyzet a makói Lidlnél | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Makó - Már a város honlapjára is fölkerült, hogy nemcsak szabálytalan, de balesetveszélyes is, ha valaki Szeged felől, a hídról lehajtva mindjárt a bejárónál, bal kanyarral közelíti meg a makói Lidl Áruházat. A rendőrök remélik, hogy a hamarosan ide kerülő sebességmérő és a helyes irányt mutató tábla ezt a problémát is megoldja.

Szeged | Tavaszi meleg és napsütés | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - A városszéli mérő is 10 fokot mutatott a tegnapi napsütésben, ami nagyon jóleső az eddigi téli, havas-ködös-hideg napok után – de mi ez a tavaly januári tavaszhoz képest?

Szeged | Benzin: ötven forint a különbség literenként | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók,
Kiszombor, Őscsanád - Tankonként háromezer forintot is spórolhat az, aki a kiszombori határ túlfelén tankol. A különbözet néhány kilométeren belül is közel ötven forint literenként – ám úgy tűnik, kevesen tudnak erről, ugyanis Őscsanádnál alig akad magyarországi tankoló. A Vajdaságban a dízel ennél is olcsóbb.

Szeged | Olvadás után ellenőrzés a Tiszán | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - Ellenőrző kampány indul a Tiszán, mihelyt a jég elolvad. Vízi rendőr, halászati felügyelő nézi végig a halászok és a horgászok fölszerelését, zsákmányát. Egy másik kampány már elindult: az üzemszerű halászat beszüntetéséért gyűjt aláírásokat egy aktivista. Róla a halászati szövetkezet vezetői azt mondják, nem hiteles személy, hiszen korábban szabályt szegett.

Szeged | Halálos gázolás Szeged határában | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged, Hódmezővásárhely - Életét vesztette az a gyalogos, akit hétfőn reggel háromnegyed hat körül gázolt el egy személyautó a 47-es főúton - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szeged | Hétvégi útonállók | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok, apróhirdetés
Szeged - Garázdasággal és más bűncselekményekkel gyanúsít a Szegedi Rendőrkapitányság öt 17-19 éves fiatalt, akik szombaton nem sokkal éjfél után a városban több személybe is belekötöttek az utcán, majd bántalmazták őket.

Szeged | Rács mögött marad Papp Edina és férje | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Újabb harminc nappal meghosszabbította a bíróság a Szerbiában kábítószer birtoklásával gyanúsított és bebörtönzött Bogosné Papp Edina és férje előzetes letartóztatását.

Szeged | Szentmise a doni katasztrófa emlékére | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - 1943. január 12–14. között az oroszok áttörték a doni magyar arcvonalat. Ennek során odaveszett a 2. magyar hadsereg nagyobb része: a 200 ezer katona közül 120 ezren soha nem tértek vissza.

Szeged | Jó pénzért kiszállt az állam az M5-ösből | delmagyar.hu - Szeged - hírek, fotók, programok,
Szeged - A Raiffeisen PPP Infrastruktur Beteiligungs GmbH nyerte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) által az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. (AKA) közel 39,5 százalékos részvénycsomagjára és a fennmaradó 60,5 százalék vételi opciójára kiírt pályázatot: 28,7 milliárd forintot fizetett.

0 megjegyzés: