Spiga

Csongrád megye a médiában 080119-20

Rádió Szentes 106.1 MHz
Csongrád megye - Ha 7 napon belül nem születik megoldás a helyközi buszjáratok vezetőinek béréről, akkor sztrájkkal, vagy figyelmeztető sztrájkkal tiltakoznak a volános sofőrök. A munkavállalók 11%-ot követelnek, ezzel szemben a munkaadók azonban csak 6%-os béremelést tartanak reálisnak, így igen távol áll a buszvezetők és a Volánok vezetőinek elképzelése az idei bérfejlesztésről. A képviselők újabb tárgyalásokat tartanak, egyben bejelentették, ha nem jön létre a megállapodás, akkor sztrájkkal, vagy figyelmeztető sztrájkkal tiltakoznak - nyilatkta dr. Szeri István, a Tisza Volán vezérigazgatója. Az esetleges munka beszüntetés azonban nem érinti a helyi járatokat, a tarifákra ugyanis még a múlt évben érvényes megállapodás és szolgáltatási szerződés született az önkormányzattal.

Nyilvános Deutsch-Für Tamás vallomása a Zuschlag-ügyben

Szeged - Két hónappal meghosszabbította Zuschlag János előzetes letartóztatását a szegedi nyomozási bíró - közölte pénteken az MTI-vel Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes, aki nem cáfolta, hogy kihallgatták az ügyben Deutsch-Für Tamást, a Fidesz elnökének kabinetfőnökét.

Algyő Nagyközség Honlapja
Az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház meghívja Önt, családját és barátait a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programjára:

2008. január 22. kedd


:: Eric ::
Szerbia, Vajdaság - Az Európai Bizottság január 30-án tárgyalásokat kezd Szerbiával a vízummentességről.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Hódmezővásárhely Újabb épületek műemléki védéséhez járult hozzá az oktatási és kulturális miniszter, ily módon 101 épülettel gazdagodik a csaknem 12 ezres magyar műemléki állomány. A műemlékké nyilvánítás alapját a műemléki értéknek az örökségvédelmi törvényben szereplő definíciója képezi."Műemléki érték: minden olyan épített örökségi elem, valamint azok rendeltetésszerűen összetartozó területe, együttese, rendszere, amely hazánk múltja és a közösségi hovatartozás-tudat szempontjából kiemelkedő jelentőségű történeti, művészeti, tudományos és műszaki emlék; alkotórészeivel, tartozékaival és berendezési tárgyaival együtt" - olvasható a jogszabályban. Az újonnan műemlékké nyilvánított épületek, helyszínek között szerepel Szentesen a Zsoldos-féle téglagyár, valamint a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ és a tanyasi iskola.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Csongrád - Múlt hét közepétől Csongrád helyi autóbusz menetrendjében kisebb változás történt. A 4-es jelzésű Kőkereszt - Autóbusz-állomás - Kiss Tisza u. - Kisréti Szoc. Otthon viszonylatban közlekedő járatok menetrendje módosult. Bővebb információt Csongrád autóbusz-állomáson adnak, telefon: (63) 570-960.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Mindszent - Január 17-én délután tartotta soros ülését a mindszenti testület. A képviselők tanácskoztak arról, hogy az önkormányzat szeretne fénysorompót szereltetni a Déli utcai vasúti átjáróba a balesetek elkerülése érdekében. Ezzel kapcsolatban Farkas Zoltán, a városüzemeltetési csoport vezetője elmondta, a MÁV szakembereivel megtörtént a bejárás. A vasúttársaság emberei azt mondták, ha a város kifizeti a fénysorompót, akkor szívesen üzemeltetik azt. Kiderült ugyanis, hogy sem az átjáró hossza, sem a vonat sebessége nem teszi kötelezővé a hatályos jogszabályok alapján, hogy oda a vasúttársaság építsen fénysorompót. Ezen kívül az óvoda és iskolaépületek felújítására, korszerűsítésére kiírt pályázat tervezésért is megszavazták a 9,7 millió forintos díjat és egyenként határoztak az öt pályázat benyújtásáról, miután biztosítva látják annak önrészét. A mindszenti képviselők a szennyvízberuházásról szóló tájékoztatót is meghallgatták, itt a társulati tagok februárban kezdhetik el a befizetéseket, de addig még két ügyintézőt is fel kell venni, és szoftvert kell beszerezni.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Pénteken délután Szentesen, a Szabadidős Sportklub és a helyi Gyermekbarátok Csoportja kezdeményezésére az Ifjúsági Házban rendezték meg a helyi óvodások vers-és mesemondó versenyét.

Rádió Szentes 106.1 MHz
Szentes - Az idei első szentesi képviselőtestületi ülés gyakorlatilag a helyi sporttal foglalkozik. A január 25-én 14 órakor kezdődő tanácskozáson vizsgálják a sportintézmények működésének, irányításának, gazdálkodásának helyzetét, beszámolót vitatnak meg a Sportközpont elmúlt öt évben végzett munkájáról, és egyben – a beérkezett pályamunkák alapján - várhatóan döntenek igazgatója megbízásáról is. A képviselők tárgyalnak még a Széchenyi liget és környékének középtávú fejlesztési programjáról is, ami még ha közvetetten is, de szintén kapcsolódik a sporthoz. A tanácskozásról élő, egyenes adásban számolunk be.

Az uniós pályázatokról egyeztettek - Szeged Városi Televízió
Szeged - Szegeden ebben az évben megkezdődnek olyan beruházások, amelyeket az Európai Unió támogat, de több olyan további terv is megfogalmazódott, amelyeket eredményes pályázatokkal lehet majd megvalósítani.

Csongrádi hírek | Lakat kerülhet a csongrádi Erzsébet Szállóra | Szeged - delmagyar.hu
Csongrád - Hamarosan bezárhatják a csongrádi Erzsébet Szállót – legalábbis erre lehet következtetni a csongrádi képviselő-testület pénteki ülésén elhangzottakból.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Diákbál a szépség jegyében
Hódmezővásárhely - A mai nap elsősorban az emberi szépségről szól – jelentette ki Árva László igazgató a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákbálján megnyitó beszédében.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Muzslyai színjátszók Sándorfalván
Sándorfalva - Kata végül felébredt, bár nem pont úgy, ahogyan azt várták és az sem volt mindig világos, hogy hányan fognak az ünnepi asztalhoz ülni, de a közönség jól mulatott.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Anekdotás hangulatban telt a mindszenti bemutató
Mindszent - Mindszenten a művelődési ház színháztermében tartottak a bankpalota felújításáról jótékonysági vetítést január 19-én késő délután.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Jó év elé néznek a borászok
Ópusztaszer - Jól teleltek a szőlővesszők – állapította meg a hagyományos Vince-napi vesszővágás után Kalmár István hegybíró január 19-én Ópusztaszeren.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Művészettel és játékkal emlékeznek a Magyar Kultúra Napjára
Sándorfalava - 1989 óta minden évben január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, ám Sándorfalván előre hozták a jeles napot kísérő rendezvényeket. Január 18-án Szemán Béla grafikus műveiből nyílt kiállítás a művelődési házban, 19-én pedig könyvtárismereti játszóházat rendeztek a könyvtárban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kerekasztal beszélgetést rendeztek az Alföldi Galériában
Hódmezővásárhely - A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezték meg Hódmezővásárhelyen az Alföldi Galériában Fülöp Erzsébet és Mihály Árpád kiállításának záró eseményét január 19-én, amelyen a művészekkel és a művészetükről beszélgettek a kultúra különféle színterein dolgozó, munkálkodó vendégek.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Több száz köbméter szemetet szedtek ki a Tiszából
Tisza - Befejeződött a tavaly decemberben az Ung folyó áradása következtében a Tiszába került ukrán eredetű hulladék eltávolítása Kiskörén. Az elvégzett munkák becsült költsége 10 millió forint.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - A világ és a vége ma Újszegeden lesz
Szeged, Hódmezővásárhely - A szegedi Wass Albert Baráti Társaság és a vásárhelyi Wass Albert Kör közös szervezésében ma az író két nagysikerű regényéből írt színpadi adaptációját láthatja közönség az Újszegedi Rendezvényházban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kiállítás a Himnuszról Szentesen
Szentes - Nagy Ádám, a Móra Ferenc Múzeum pénztörténésze szenvedélyes kutatója és gyűjtője a Himnuszhoz köthető emléktárgyaknak, dokumentumoknak. A tekintélyes numizmatikus 1960 óta elkötelezettje nemzeti költeményünknek. Január 22-én, 16 órakor a Kölcsey Ferenc által írott Himnusz születésnapján nyílik kiállítás Nagy Ádám gyűjteményéből a szentesi Koszta József Múzeumban.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Kass-könyvillusztrációk és Töreky Ferenc grafikái a Kass
Szeged - Egy reprezentatív tárlaton a 80 esztendős Kass János grafikusművész könyvillusztrációinak szinte teljességét mutatják be, és Töreky Ferenc grafikusművész munkásságából kap ízelítőt a látogató Szegeden.

PROMENAD - a vidék hírportálja... - Szenti Tibor az Év Embere 2007-ben Hódmezővásárhelyen
Hódmezővásárhely - Egy vacsora keretében vehette át Szenti Tibor író, néprajzkutató a 2007-es Év Emberének járó pecsétgyűrűt, vándorserleget és festményt január 18-án Hódmezővásárhelyen, a Rózsa Rendezvényházban.

Szegedi hírek | A hivatal jár ki az emberekhez | Szeged - delmagyar.hu
Mórahalom - Mórahalom város, és egy kistérség központja, ennek megfelelően a hivatalok sem hiányoznak belőle. Ám a kisvárosnak még a közigazgatási feladatok ellátásában is sikerült szinte egyedi utat bejárnia: itt nem az emberek mennek a hivatalba, hanem a hivatal jár ki az emberekhez.

Hódmezővásárhelyi hírek | Hódmezővásárhely idén is rendezvényváros lesz | Szeged - delmagyar.hu
Hódmezővásárhely - A vásárhelyieknek idén sem kell unatkozniuk: közel ötven különféle rendezvényen kapcsolódhatnak ki barátaikkal, szeretteikkel 2008-ban. A legnagyobb ebben az évben is az augusztus 20-ához kötődő Szent István-napi programsorozat lesz.

Makói hírek | Százhétmillió forintot akarnak költeni Maroslele útjaira | Szeged - delmagyar.hu
Maroslele - Százhétmillió forintot akar költeni három utcában útépítésre és -felújításra idén Maroslele önkormányzata. Ennyi pénzt régóta nem fordítottak a faluban ilyen célra.

Makói hírek | Makó lett a második legszimpatikusabb | Szeged - delmagyar.hu
Makó - Második lett Makó Az év települése versenyben, amelyet a közszolgálati televízió hirdetett meg azoknak a városoknak, amelyek tavaly szerepeltek a Főtér című országjáró műsorban.

Makói hírek | A bicikliseket meg tudja védeni Makó | Szeged - delmagyar.hu
Makó - Nehéznek és eredményesnek jellemezte Buzás Péter makói polgármester, a térség országgyűlési képviselője a 2007-es esztendőt, amely szerinte a tervezés éve volt.

Szentesi hírek | Névnapját ünnepli Fábiánsebestyén | Szeged - delmagyar.hu
Fábiánsebstyén - A Fábiánok és a Sebestyének vasárnap ünneplik névnapjukat, Fábiánsebestyénen viszont nem ilyenkor, hanem augusztusban tartanak faluünnepet. Ilyenkor szokták vendégül látni és felköszönteni Fábián Sebestyént – aki most már 12 éves, és Hajdúsámsonon lakik.

Szentesi hírek | Vezetőválasztás előtt a sportközpont Szentesen | Szeged - delmagyar.hu
Szentes - A szentesi önkormányzat pályázatot írt ki a sportközpont irányítására, mert a jelenleg hivatalban lévő vezető megbízatása lejárt. A feladatra ketten pályáznak: Kozák László és a jelenlegi igazgató, Tomcsányi Ferenc. A sportbizottság elnöke szerint a legfontosabb cél: továbbfejleszteni az uszodát.

Csongrádi hírek | Elnapolták a nehéz döntéseket Csongrádon | Szeged - delmagyar.hu
Csongrád - Hamarosan bezárhatják a csongrádi Erzsébet Szállót – legalábbis erre lehet következtetni a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén elhangzottakból. Az Idegenforgalmi Kft. lecsupaszítása is felvetődött, de a végső döntés márciusra várható. Az önkormányzat fizetős havi lapot adna ki a jövőben.

Szegedi hírek | Megdőlhet az 1949-es szegedi melegrekord | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Tavasziasra fordul vasárnap az időjárás, megdőlhet az 1949-es január 20-i 11,1 fokos melegrekord Szegeden – legalábbis ezt valószínűsítik a meteorológusok. A felmelegedést egy nyugatról érkező melegfront okozza, de csak rövid ideig tart, hétfőtől már lehűlés várható, és a jövő héten hóra, havas esőre lehet számítani.

Szegedi hírek | Táncoltatták, rugdosták | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - "Ribanc, drogos" – ezért a közösségi portálon megjelent üzenetért kellett bűnhődnie a 13 éves Tóth Arnoldnak, akit szerdán pofoztak és rugdostak meg diáktársai. Azért írta ezt, mert évfolyamtársa feltett róla egy videót adatlapjára, amelyben a fiút táncra kényszerítették.

Szegedi hírek | Egy fedél alatt: 1 férfi, 3 feleség, 8 gyerek Öttömösön | Szeged - delmagyar.hu
Öttömös - Amikor egy kapcsolatban megjelenik a harmadik, általában csak idő kérdése, hogy mikor robban ki a botrány. Persze akadnak kivételek. A 12 tagú öttömösi Széll családban azonban semmi sem úgy történt (történik), ahogy az „elvárható" lenne, ugyanis nemhogy a harmadik, de még a negyedik felbukkanása sem okozott különösebb problémát. Sőt!

Szegedi hírek | Koszovói albán határsértőket fogtak el Szegeden | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Öt koszovói albán nemzetiségű szerb állampolgárt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltséghez érkezett lakossági bejelentés alapján a Bevetési Osztály munkatársai Szegeden a hajnali órákban, akik valamennyien illegálisan érkeztek hazánkba

Szegedi hírek | Újabb baleset a 43-as számú főúton | Szeged - delmagyar.hu
Szeged, Deszk - Közlekedési baleset történt a 43-as számú főúton Szőreg és Deszk között szombaton délelőtt. Egy Toyota terepjáró csúszott meg előzés közben, és sodort magával egy másik autót az út menti vízelvezető árokba. A balesetben a vétlen autó utasa könnyebben megsérült.

Szegedi hírek | Tizenkét új autóbuszát mutatta be a Tisza Volán Zrt. | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Szegeden hét új Mercedes-Benz Conecto típusú autóbusszal gyarapodott a Tisza Volán Zrt. flottája, a helyközi forgalomba pedig öt Volvo Alfa Regiót állítottak be.

Szegedi hírek | Algyőt és Városföldet köti össze az új gázvezeték | Szeged - delmagyar.hu
Algyő - Öt helyen tárolja az új gázvezeték megaméretű csöveit a Kőolajvezeték Építő Zrt., az egyik Dorozsma határában van. A páratlan méretű cső az algyői Szőreg I-es olajmezőn épülő gáztározót kapcsolja be az országos hálózatba.

Szegedi hírek | Ha én ventilátor lehetnék! - Közeleg a farsang | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Farsangi jelmezt szerezhetünk turkálóból, kölcsönzőből vagy a ruhásszekrény mélyéről is. A vicces maskaráknak csak a képzelet szab határt. Míg a szülők katicabogárnak vagy cicának öltöztetnék csemetéjüket, a pajkos gyermek fatörzs- vagy éppen ventilátorjelmezről álmodik.

Szegedi hírek | Az ügyészség szerint sincs tekepálya-ügy | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Az ügyészség elutasította Kohári Nándor panaszát, a fideszes politikus azért fordult az ügyészséghez, mert a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az úgynevezett tekepályaügyben.

Szegedi hírek | Zárt körben metszik Vince vesszejét | Szeged - delmagyar.hu
Ópusztaszer - A Szent Vince Borrend 1995 óta rendezi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Vince-napi hagyományőrző programját. Idén először azonban bérleti díjat, 90 ezer forintot kellett fizetniük a borlovagoknak azért, hogy a park területén rendezhessék a vicevesszővágást.

Szegedi hírek | Félidőben a Szegedi Ifjúsági Ház | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Mobil színpad, hangszigetelt galéria, programozható fényjáték – ezek is lesznek a felújított Szegedi Ifjúsági Házban. Az IH szeptemberben nyit, de lehet, hogy már más néven.
Az elnevezéssel kapcsolatos javaslatokat január 31-éig várják a nevado@ih.szegedvaros.hu e-mail címre, vagy lapunk internetes kiadásának (www.delmagyar.hu) oldalán a Minek nevezzelek? című topicján.

Szegedi hírek | Virágzik a mimóza a szegedi füvészkertben | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Virágzik a mimóza a szegedi füvészkertben – hívta fel figyelmünket Pulics Julianna igazgató, aki azt is elárulta, a sárga színben pompázó növényt üvegházban tartják, évente egyszer örvendezteti meg a látogatókat az édes illatú, apró, bolyhos labdákhoz hasonlító gömbvirággal.

Szegedi hírek | Deszki rövidhírek - 2008. 01. 19. | Szeged - delmagyar.hu
Deszk - A képviselő-testület január 21-én 16 órától ülésezik. Napirenden szerepel többek között a 2008. évi költségvetési rendelet első változatának megvitatása és az önkormányzat és a szerb önkormányzat közötti gazdálkodásra vonatkozó megállapodás elfogadása.

Szegedi hírek | Döglött ügyek, elévült akták | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Összesen 273 kiemelt bűncselekmény lezárt aktáit – melyek néhány kivételtől eltekintve ítélettel fejeződtek be – semmisítették meg tavaly a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon elévülés miatt.

Szegedi hírek | Teller Ede idén lenne százéves | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - A tudomány szerepéről, az emberiséget a XX. században fenyegető három, különböző színű eszméről, valamint Szilárd Leóhoz fűződő barátságáról és az atombombáról is beszélt Teller Ede, mikor 1994 nyarán Szegeden járt. A hidrogénbomba atyjaként emlegetett Teller Ede atomfizikus száz éve született.

Szegedi hírek | A legfőbb ügyészt ezer szál köti a napfény városához | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - A legfőbb ügyész átgondolandónak tartja, hogy tizenkét éves korra vegyék le a büntethetőségi korhatárt a fiatalkorúak esetében. Kovács Tamás tizennyolc évig katonai ügyészként dolgozott Szegeden, ahová mindig szívesen jön vissza.

Szegedi hírek | Hiánycikk az új számlatömb | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Még pénteken is hosszú sorok kígyóztak az APEH szegedi ügyfélszolgálatának kis nyomtatványboltja előtt. Január elseje óta ugyanis nem lehet használni azokat a számlatömböket, amelyeket 2007. január 1. előtt állítottak elő. Az adóhatóság akár félmillió forint bírságot is kiszabhat.

Szegedi hírek | Az APEH elégedett a bevételeivel | Szeged - delmagyar.hu
Szeged - Részint a regionális átszervezés óta eltelt egy év eredményeit, részint az adóbevételek alakulását értékelte idei év eleji sajtótájékoztatóján az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága.

0 megjegyzés: